Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Командна робота у супроводі кейсу дозволила стягнути заборгованість із заробітної плати

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

09/01/2024

Згідно діючого законодавства, навіть в умовах воєнного стану, обов'язок роботодавця виплачувати заробітну плату працівникам є безапеляційним, але в ситуації з Максимом роботодавець нехтував своїм обов'язком стосовно оплати праці як до, так і після початку повномасштабного вторгнення.  


У квітні 2022 року під час виїзної консультації у м. Дніпро до юристів DRC звернувся молодий чоловік Максим, який перемістився з зони активних бойових дій на Луганщині з питанням щодо стягнення заборгованості із заробітної плати. 


Під час розмови стало відомо, що навіть до повномасштабного вторгнення виплата заробітної плати на підприємстві, де він працював, проводилася із великою затримкою, а з оголошенням в країні воєнного стану роботодавець взагалі припинив виплату заробітної плати. Крім того, чоловік був готовий відновити роботу на контрольованій території і намагався комунікувати з роботодавцем. У відповідь керівництво нічого не пропонувало взамін, але і не проводило звільнення персоналу. 


Юрист разом з Максимом побудували стратегію, яка згодом спрацювала. По-перше, необхідно було отримати підтвердження нарахованих і невиплачених сум заробітної плати. По-друге, офіційно оформити звільнення, щоб дане питання не заважало у подальших кроках пошуку роботи та отриманні допомоги по безробіттю. По-третє, стягнення у судовому порядку існуючої заборгованості з роботодавця. 


Під час супроводу кейсу на кожному етапі юристи DRC з метою захисту трудових прав внутрішньо переміщеної особи надавали практичну допомогу, складали запити, підготували позовну заяву до суду та пояснювали особливості судового процесу, щоб чоловік зміг без представника захистити свої права у суді. 


Суд задовольнив вимоги Максима в повному обсязі. Далі слідував не менш важливий крок – виконання отриманого рішення. На цій стадії юристи також надавали підтримку. Завдяки тісній співпраці з державним виконавцем, в провадженні у якого перебувало дане виконавче провадження з виконання рішення суду, роботодавець в примусовому порядку сплатив Максиму існуючу заборгованість в повному обсязі у липні 2023 року


Максим має намір продовжити боротися за свої трудові права. Чинним законодавством передбачена відповідальність роботодавця за несвоєчасний розрахунок при звільненні, що має своїм наслідком стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Юристи DRC і надалі надаватимуть правову допомогу Максиму у складанні відповідної позовної заяви до суду. 


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені