Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Види податків та їхні функції

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

15/10/2024

Громадяни держави сплачують податки — це обов’язкові платежі, які стягуються з фізичних та юридичних осіб на регулярній основі. Вони є основним джерелом поповнення бюджету та необхідні для функціонування державного апарату й реалізації заходів у таких сферах, як охорона здоров'я, освіта, інфраструктура, оборона тощо. Система платежів доволі структурована і зрозуміла: вона регулюється відповідними законодавчими актами.


Що таке податки


Система оподаткування — багатокомпонентна структура, що включає прямі та непрямі податки. Вона виконує цілу низку задач, серед яких основні:

  • фіскальна — забезпечення держави фінансовими ресурсами для розвитку та підтримки громадян;
  • регулювальна — вплив на економічну активність споживачів.

Є чіткі правила стягнення платежів. Вони можуть бути нараховані безпосередньо з доходу чи майна або додані до вартості товарів і послуг. Основні ознаки податку: односторонній і примусовий характер його встановлення та стягнення. Елементи:

  • об'єкт — те, на що накладено зобов'язання;
  • ставка — відсоток або фіксована сума;
  • суб'єкт — фізична або юридична особа, яка зобов'язана внести платіж;
  • період — відрізок часу, протягом якого платники податків зобов'язані переказати кошти (місяць, квартал, рік).

Всіма фінансовими питаннями, що стосуються зборів і платежів, займається Державна податкова служба. На офіційному сайті https://tax.gov.ua/ можна ознайомитися з актуальними змінами та поточними ставками, дізнатися про те, які є податки, а в електронному кабінеті — подати декларацію, сплатити нараховані суми, пересвідчитися у відсутності заборгованості.


Види податків і зборів в Україні


Можна виділити дві основні категорії, на які поділяють податкові платежі. Прямі — ті, що сплачуються безпосередньо з доходів або майна платника. Основні види прямих податків:

  • на доходи фізичних осіб (ПДФО) — сплачується з отриманих коштів (заробітна плата, підприємницька діяльність, оренда або продаж майна);
  • на прибуток підприємств — стягується з доходів юридичних осіб;
  • на нерухоме майно — нараховується в тому разі, якщо площа будинку, квартири або земельної ділянки перевищує встановлені норми;
  • транспортний — актуальний для власників авто віком до 5 років і вартістю понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої в поточному році.

Усі платежі, які громадяни країни сплачують зі своїх доходів або власності, — прямі. Непрямі податки стягують через споживання. Серед них:

  • на додану вартість (ПДВ);
  • акцизи;
  • мито;
  • на продаж;
  • на успадкування;
  • на дарування.

Їхня головна відмінність у тому, що їх сплачує споживач, який користується товарами й послугами. Незалежно від рівня його доходу або пільг, купуючи продукцію в торговельній мережі він оплачує непрямий податок. Серед плюсів цього рішення для держави — швидке поповнення бюджету, відсутність ризиків надходження платежів не в повному обсязі або й зовсім їх відсутності, а головне, рівномірний розподіл між усіма регіонами країни. Одночасно це дає можливість регулювати попит, роблячи шкідливі для здоров'я товари менш доступними через підвищення ціни.


Системи оподаткування та групи податків в Україні


Непрямі податки — це важливий інструмент підтримки економіки, але вони сплачуються автоматично. А для ведення підприємницької діяльності корисно знати про особливості різних варіантів оподаткування доходів.


Загальна система


Стосується всіх суб'єктів господарювання, які не можуть або не бажають використовувати спрощену. Передбачає сплату податків на основі прибутку. Групи податків, які сплачуються:

  • на чистий прибуток підприємства;
  • 20% від вартості товарів і послуг;
  • на доходи фізичних осіб, що застосовується до зарплат та інших видів доходів громадян.

Переваги такого формату в тому, що він дає змогу компаніям переносити витрати, пов'язані з господарською діяльністю, до податкових витрат, що зменшує розмір оподатковуваного прибутку. Це особливо вигідно для великих підприємств. Для держави ж користь полягає в тому, що споживачі сплачують надбавку до вартості товарів і послуг, оскільки непрямим податком є ПДВ.


Спрощена система


Це оптимальний варіант для малого та середнього бізнесу, мета якого — спростити облік і зменшити податкове навантаження. Ця система ділиться на декілька груп платників податків залежно від розміру доходу та виду діяльності:

  1. Перша — бізнес у сфері роздрібної торгівлі та надання побутових послуг, без найманих працівників. Які податки сплачує фізична особа — підприємець на першій групі: єдиний податок — 10% прожиткового мінімуму, який на 2024 рік становить 302,3.
  2. Друга — дохідна межа не має перевищувати 5,9 млн грн протягом календарного року, допустимо до 10 найманих працівників. Ставка єдиного податку 20% від мінімальної заробітної плати — 1420 грн у 2024 році.
  3. Третя — для цього виду оподаткування встановлено такі умови: 5% від доходу для тих, хто не платить ПДВ, 3% — для платників.

Сплата ЄСВ на період воєнного стану — за бажанням. Існує й окрема, четверта група, яка була створена спеціально для представників агросектора. Важлива умова: частка сільськогосподарської продукції понад 75% у структурі доходу. Підприємці не мають права наймати співробітників, а розмір ділянки має бути в діапазоні 0,5–20 га.


Особливості податків в Україні


Залежно від способу нарахування, розрізняють прямі та непрямі податки. Види обов'язкових платежів можуть відрізнятися й залежно від того, куди будуть спрямовані надходження:

  • загальнодержавні;
  • місцеві.

До останньої категорії належить туристичний збір, який туристам належить сплатити під час поселення в готель, а також платежі за володіння нерухомістю або земельною ділянкою певної площі. Функції податків однакові, але деякі з них поповнюють загальний бюджет країни, інші — залишаються на місцевому рівні.


Висновки


Українська система оподаткування за останні роки проходить активну перебудову, змінюються основні принципи, умови, а також стали активнішими дії органів контролю. І якщо раніше значна частина малого бізнесу функціонувала в тіні, навіть не замислюючись про те, що таке податок, то нині ситуація поступово змінюється.


Але вдосконалення поточного законодавства вимагає постійної уваги до змін: помилки при оподаткуванні можуть дорого коштувати. Тому настільки важливо розуміти специфіку нарахування платежів для різних систем, форм і груп, що дасть змогу ефективно й раціонально планувати свою діяльність. А знаючи, чим відрізняються різні види податків та зборів, легко вибрати найкращі умови під час реєстрації бізнесу та значно знизити податкові ризики.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені