Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Різниця між ФОП і ПП

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

10/10/2024

Фізична особа — підприємець: переваги та недоліки


ФОП — це людина, яка зареєструвалася як підприємець і веде бізнес від свого імені. Серед переваг цього рішення можна виділити такі:

  1. Простота реєстрації. Подати заявку можна через застосунок або онлайн-платформу «Дія». Дані будуть опрацьовані протягом декількох годин без потреби особистого звернення або надання великого пакета документів.
  2. Відсутність бюрократії. Це важлива різниця між ФОП і ПП: на спрощеній системі ведення звітності не є складним, що позбавляє потреби залучення бухгалтера — усіма питаннями можна займатися самостійно.
  3. Швидка ліквідація. Якщо підприємець вирішить припинити діяльність, то офіційне завершення займе мінімум часу.

Для дрібного та середнього бізнесу такий формат оптимальний — це потрібно враховувати, вибираючи ПП чи ФОП. Не доводиться розбиратися в складних тонкощах або залучати сторонніх фахівців: достатньо зосередитися на веденні основної діяльності, дотримуючись чинного законодавства.


Особливості оподаткування


Залежно від специфіки майбутньої діяльності, необхідно вибрати КВЕД відповідно до національного класифікатора, а також визначити цільову аудиторію майбутніх клієнтів: побутові споживачі, ФОП чи ПП. На підставі цього буде вибрано групу, а відповідно й податкову систему. Згідно з останніми змінами:

  • перша група — єдиний податок у розмірі 10% від установленого прожиткового мінімуму, що наразі становить 302,8 грн (3028*10%) щомісяця;
  • друга — 20% від мінімальної заробітної плати (1420 грн) щомісяця;
  • третя — 3% (платники ПДВ) і 5% від отриманого доходу.

ЄСВ — 22% від мінімальної плати, і з квітня 2024 року він сягнув 1760 грн. Сплата, як і раніше, залишається добровільною не тільки протягом дії воєнного стану, а ще через рік після його закінчення. Але і страховий стаж при цьому нараховуватися не буде.


Недоліки реєстрації


Ще в питанні, чим відрізняється ПП від ФОП, є такий важливий момент: приватне підприємство — це юридична особа, а ФОП — фізична. Відповідно за борги та зобов'язання бізнесу останній відповідає своїм особистим майном — і саме з нього будуть стягнуті всі зобов'язання, а на рахунки може бути накладено арешт. Це один із головних мінусів такої форми ведення бізнесу.


Приватне підприємство: переваги та недоліки


ПП — це юридична особа, яка створюється для ведення підприємницької діяльності. Її важливими характеристиками, що й відрізняють ФОП і ПП одне від одного, є:

  • окремий правовий статус — бізнес і його власник є двома різними юридичними суб'єктами;
  • більші можливості для зростання — великі компанії та інвестори здебільшого віддають перевагу роботі з юридичними особами;
  • обмежена відповідальність — стягнення зобов'язань відбувається тільки в межах майна підприємства, а особисте майно його власника не підпадає під стягнення для покриття боргів компанії, у чому й полягає важлива відмінність ПП і ФОП.

Приємний бонус: приватне підприємство може вибрати собі будь-яку назву, що не суперечить законодавству України. А ось фізичні особи — підприємці позбавлені цієї можливості.


Недоліки ПП


Статус юридичної особи відкриває певні перспективи, але й звітність стає складнішою, а контроль із боку податкових органів — суворішим. Тож виникає потреба в залученні бухгалтера, що тягне за собою додаткові фінансові витрати.

Між ПП і ФОП різниця вельми значна, тому важливо відразу продумати подальші шляхи розвитку, а головне — скласти грамотний бізнес-план для аналізу всіх тонкощів і вибору оптимального формату ведення діяльності.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені