Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Поради юриста. Як уберегти себе від можливих негативних наслідків спілкування з недоброчесним партнером?

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

29/08/2023

Стаття підготовлена за авторства Романа Барабаш, юриста громадської приймальні громадської організації "MART" (м. Чернігів).


Як це не прикро визнавати, але жертвою недоброчесного партнера може стати будь-хто з нас. Не має жодних 100 % гарантій того, що саме з Вами цього не станеться. 


Характерно, що останнім часом частішають випадки шахрайства від якого страждають найменш захищені та найбільш вразливі верстви населення – пенсіонери, особи з інвалідністю. Серед них є й постраждалі внаслідок воєнних дій, отримувачі міжнародної гуманітарної допомоги. 

  

Для недопущення настання можливих негативних наслідків та протидії шахраям, радимо кожному дотримуватися наступних простих порад:

1. В жодному випадку не повідомляйте будь-яким стороннім особам відомості щодо власних банківських рахунків, паспортні чи інші персональні дані;

 

2. Попередні домовленості, як-то: порядок та умови виконання робіт, надання послуг чи поставки товару, варто обов’язково зафіксувати письмово (укласти відповідний договір);

 

3. Обов’язково впевніться в тому, що товар чи послуга, які Ви маєте намір придбати, в наявності чи ж строки їх поставки (надання) Вас цілком влаштовують, а постачальник (продавець) такого товару/послуги є його законним власником/надавачем;

 

4. Уникайте будь-яких готівкових розрахунків, завдатків і авансових платежів (попередньої оплати) за товари (роботи, послуги), які будуть надані Вам пізніше (ця подія може взагалі не настати!). Строки поставки товарів (робіт, послуг) мають чітко зазначатися в договорі. Здійснюйте оплату лише у випадку фактичного отримання замовленого Вами товару (роботи, послуги). 

 

Якщо ж без попередньої оплати не обійтися – обов’язково вимагайте від Вашого постачальника (продавця) документ, який підтверджує факт отримання ним грошових коштів (розписку, фіскальний чек, товарний чек, розрахункову квитанцію, накладну чи акт, які мають містити: назву документа; дату складання й місце; зміст операції: купівля-продаж, надання послуг та їх найменування, одиниці виміру (шт., літри/кг, упаковки тощо); особистий підпис та/або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка надає такий документ);

 

5. Перш ніж сплачувати грошові кошти за виконання робіт, надання послуг чи поставку товару впевніться, що саме ці роботи (послуги, товар) Ви мали намір придбати, а їх якість (асортимент, кількість) Вас повністю задовольняють.

 

Також, щоб бути впевненим у правильності своїх дій, радимо звернутися за порадою (консультацією) до свого юриста або ж до іншого фахівця, якому Ви готові довіритися та який є експертом в питанні, з якого Ви звертаєтеся чи/або потребуєте професійної допомоги (поради).


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені