Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Визнання поважними причин пропуску строків звернення за призначенням соціальних допомог є передумовою їх отримання у військовий час

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

09/01/2024

Під час одного з виїздів прийомів юриста Данської Ради у справах біженців на території БФ «Карітас Донецьк» у м. Дніпро я познайомилася із 64-річною жінкою, яка прибула до Дніпра з м. Попасна. Наприкінці 2021 року помер її чоловік з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 1, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою. Ніна Іванівна, як вдова, мала право на одноразову компенсацію як особа, що втратила годувальника, відповідно до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Право, як то кажуть, мала, а реалізувати не вдавалося. 


Юрист почав допомогу по кейсу із розшуку Експертного висновку Центральної МСЕК МОЗ та МНС України з метою отримання інформації щодо результатів розгляду документів. Жінка звернулася до МСЕК ще наприкінці 2021 року, але отримати висновок не змогла через початок активних бойових дій в Луганській області. Відповідне звернення дало свій результат – 12.06.2022 року Ніна Іванівна отримала Експертний висновок повторно та одразу звернулася до Управління соц.захисту населення за призначенням так необхідної їй грошової компенсації. 


В свою чергу Управління соц.захисту населення відмовило вдові, мотивуючи тим, що нею пропущено шестимісячний строк звернення за призначенням одноразової компенсації. Враховуючи, що зазначений строк пропущено з поважних причин, незалежних від особи, юрист підготував необхідний позов до суду. 


Адміністративний суд виступив на стороні вдови та задовольнив її вимоги про призначення та виплату одноразової компенсації сім`ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою.  


Цього місяця, через рік від набуття права, Ніна Іванівна отримала гроші, Управління соц.захисту виконало рішення суду. 


Безоплатна правова допомога переселенцями у Дніпропетровській області надається за фінансуванням Європейського союзу. 


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені