Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Оновлені Правила Перебування для Українців в Молдові: Що Змінилося?

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

04/10/2023

Довідка: з 25 лютого 2022 року Республіка Молдова прийняла низку рішень, які спрощують режим перебування для українців. Їхні положення, зокрема, встановлювали спеціальний режим щодо строків перебування, працевлаштування та доступу до медичної допомоги.

Актуальні зміни: 10 травня 2023 року Комісія з надзвичайних ситуацій Республіки Молдова прийняла Постанову №68, направлену на повернення до звичайних правил перебування для іноземців у Молдові, зокрема, - для громадян України. Основними змінами є наступні: 

  • Правило 90 днів знову застосовуватиметься з 15 травня 2023 року для осіб, які прибули з України, щоб врятуватися від війни. Це означає, що громадяни України можуть перебувати у Молдові без тимчасового захисту не більше 180 днів протягом року (90 днів протягом кожного періоду у 6 місяців). Однак, період перебування до 15 травня 2023 року застосуватися не буде.
  • Для того, щоб мати право на працевлаштування у Молдові, громадяни України повинні будуть мати тимчасовий захист. Ті, хто не має тимчасового захисту, можуть працевлаштуватися лише за наявності дозволу на проживання (до цих змін працевлаштування могло відбуватися без дозволу на проживання або спеціального статусу). Державне мито (1140 молдавських лей) за надання дозволу на тимчасове проживання з метою працевлаштування знову буде стягуватися 
  • Генеральний інспекторат з міграції більше не буде приймати заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання від громадян України без довідки про судимість 
  • Громадяни України та особи без громадянства, визнані Україною такими, будуть зобов’язані подавати до документа, який підтверджує наявність коштів до існування у разі подання заяви на отримання права на тимчасове проживання з метою освіти.

Коментарі (1)

  • 15/11/2023 Wow. I like it!


юристів зараз онлайн

Ліна Заболотня
profile-logo
Ліна Заболотня

(0 відгуків)

Франція

Франція

19 вирішених питань
24 років досвіду
Подивитися профіль
Олександр Жилінський
profile-logo
Олександр Жилінський
Україна

Україна

5 вирішених питань
22 років досвіду
Сергій Шкрамада
profile-logo
Сергій Шкрамада
Україна

Україна

16 вирішених питань
30 років досвіду
Георгій Шатілін
profile-logo
Георгій Шатілін

(5 відгуків)

Україна

Україна

5 вирішених питань
12 років досвіду

Останні новини

Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
Отримання документів про смерть на окупованій території
18/10/2024
0
Підтримка

Потрібна допомога?

Соціальні мережі

Facebook

Twitter

Linkedin

Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
© 2024. Всі права захищені