Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Юристка допомогла встановити факт проживання зі спадкодавцем однією сім’єю

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

09/04/2024

Цивільним законодавством визначено, що право на спадкування мають не лише члени сім’ї померлого того чи іншого ступеня споріднення, а й особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менше п’яти років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкування).


Так, до юристки Ковельського бюро правничої допомоги, роботу якого підтримує DRC, звернувся пан Микола, який розповів, що протягом шести років проживав та вів спільне господарство, був пов'язаний спільним побутом зі спадкодавицею, яка була одинокою особою. Однак, пан Микола не був членом її сім’ї (родичем).


Після смерті жінки чоловік організував та поніс усі витрати, пов’язані з її похованням, а також отримав лікарське свідоцтво про смерть, довідку про причину смерті та свідоцтво про смерть.


Маючи намір реалізувати свої спадкові права, Микола звернувся до нотаріуса, проте отримав від того відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину з огляду на те, що для оформлення спадщини чоловіку необхідно звернутися до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю із покійною спадкодавицею.


Юристка вивчила матеріали справи та дійшла висновку, що відносини, які склались між паном Миколою та покійною, притаманні відносинам, які складаються між членами сім’ї, а вищевказані обставини свідчать про спільне проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до моменту відкриття спадщини.


Відтак, Микола є спадкоємцем четвертої черги спадкування як особа, яка проживала зі спадкодавцем однією сім`єю не менше п’яти років до часу відкриття спадщини.


Рішенням Ковельського міськрайонного суду у справі № 159/687/24 заяву чоловіка задоволено повністю. Так, наявність рішення суду про встановлення факту постійного проживання однією сім’єю спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини є підставою для отримання свідоцтва про право на спадщину.


Надання безоплатної правової допомоги здійснювалось у співпраці Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги з Данською радою у справах біженців та фінансуванню в рамках цивільного захисту й гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені