Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Юрист допоміг пенсіонерці повернути у власність квартиру

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

08/04/2024

В січні 2024 року до юриста ГО «МАРТ» Олександра за допомогою звернулась літня пані Надія. Останні декілька років через погіршення здоров’я та довготривале лікування жінка потребує реабілітаційного відновлення та стороннього догляду.


Знайомий Надії запропонував укласти договір довічного утримання та обіцяв надавати усіляку допомогу у придбанні продуктів, інших предметів першої потреби та інші послуги по господарству.


Через слабкий стан здоров’я та відчуваючи, що без сторонньої допомоги не впорається, оскільки є одинокою, Надія погодилася укласти договір на відчуження свого житла на користь цієї особи взамін на постійний догляд.


Приватний нотаріус, якого до Надії до дому привіз цей знайомий, посвідчив договір купівлі-продажу, за яким її двокімнатна квартира в м. Чернігові перейшла у власність до цієї особи з моменту підписання договору.


Проте через деякий час життям Надії новий власник її квартири перестав цікавитись і лише іноді телефонував, щоб дізнатися чи вона ще жива.


Юрист ГО «МАРТ» ознайомився з умовами договору та роз’яснив, що Надія уклала не договір довічного утримання, а фактично продала свою квартиру та вже не є власником даного житлового приміщення. За умовами договору вона зобов’язана повністю звільнити помешкання для вільного користування і безперешкодного володіння нею покупцем, а також передати усі комплекти ключів в день підписання цього договору. Тобто в будь-який момент її можуть вигнати на вулицю.


Надія попросила про допомогу з приводу розірвання помилково укладеного договору.

Юрист провів перемовини з новим власником та наголосив на його і приватного нотаріуса недоброчесних діях, які ввели в оману літню жінку та можливих наслідках в разі судового оскарження договору.


Внаслідок перемовин дійшли згоди на позасудове повернення квартири.


За участі юриста в нотаріальній конторі між сторонами «помилкової угоди» було укладено договір про розірвання договору купівлі-продажу та видано Витяг з Державного реєстру речових прав про реєстрацію права власності на квартиру за Надією.


В даному випадку для пані Надії правильним та найкращим було б укладення договору довічного утримання з встановленням конкретних прав і обов’язків сторін, та визначенням умов розірвання договору у разі не виконання узятих на себе обов’язків.

 

Безоплатна правова допомога надається ГО «МАРТ» у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені