Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Встановлення факту спільного проживання для прийняття спадщини за законом

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

05/02/2024

До юристів DRC на Чернігівщині звернувся Микола: будинок його родини було пошкоджено, тому їм довелось переміститись у більш безпечне місце, але зі стабілізацією ситуації сім’я повернулась додому.


Для отримання допомоги на відновлення житла власник мав подати правовстановлюючі документи, але виявилося, що ані він, ані спадкоємці до нього не оформлювали спадщину: після смерті дідуся Миколи, який був власником цього домоволодіння, батьки чоловіка право власності на спадщину не оформили, що ускладнило ситуацію. Крім того, чоловік із родиною та його батьки були зареєстровані в іншому місці, хоча фактично проживали, вели домашнє господарство, здійснювали ремонтні роботи в будинку, що зазнав пошкоджень.


Складність ситуації полягала в тому, що для підготовки відповідної правової стратегії заявнику необхідно отримати ряд документів-довідок щодо місця фактичного проживання, місця реєстрації, відомостей зі спадкового реєстру щодо відкриття спадщини, документації щодо права власності на домоволодіння. Після цього необхідно було звернутись до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину на відповідне майно.


При цьому, доказів сумісного проживання власника із спадкоємцями виявилося недостатньо. Юрист DRC підготував заяву до суду про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем та продовжив супровід справи. Судова справа завершилася на користь Миколи.


Отримане судове рішення дасть змогу підтвердити законну підставу прийняття спадщини та отримати свідоцтво про право на спадщину. Тепер Микола зможе розпоряджатися будинком, отримати допомогу на відновлення житла та захищати свої права на власність.


DRC надає безоплатну правову допомогу постраждалому від війни населенню в Чернігівській області завдяки фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Юрій Станкевич
    profile-logo
    Юрій Станкевич

    (1 відгуків)

    Україна

    Україна

    2 вирішених питань
    15 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені