Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Допомога в успадкуванні майна особою з інвалідністю

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

22/01/2024

Досить часто люди не можуть скористатися своїм правом власності на спадщину через пропущені терміни її прийняття. Так, по правову допомогу в оформленні права власності на успадковане в 1996 році нерухоме майно до юриста громадської приймальні ГО “MART” звернулась пані Наталія.


Після уважного вивчення обставин справи та правового аналізу наданих жінкою документів, юрист громадської приймальні встановив, що вона, як раніше і її покійна мати, фактично вступила в управління та володіння спадковим майном. Отже вона прийняла спадщину, як того вимагали норми чинного на той час законодавства (ст.548-549 Цивільного кодексу Української РСР в редакції 1963 року).


Однак, зважаючи на складне матеріальне становище сім’ї та стан свого здоров’я, Наталія своєчасно не звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Наразі нотаріальні органи відмовляють їй у видачі документів через пропуск строку для прийняття спадщини.


Беручи до уваги обставини, юрист порекомендував жінці звернутися до суду із заявою про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно. Він також допоміг їй викласти свої вимоги в заяві та докладно обґрунтувати їх. Тепер вона отримала можливість встановити факт прийняття спадщини через суд, який мав визнати право власності її як доньки на раніше успадкований її матір’ю будинок із господарськими будівлями. Вказане майно, не зважаючи на війну, не зазнало руйнації та є цілком придатними для подальшого використання.


Зрештою, суд задовольнив вимоги позивачки в повному обсязі, і через 27 років з часу відкриття спадщини пані Наталія стала законною спадкоємицею майна своєї матері і бабусі та може безперешкодно розпоряджатися ним.


Безоплатну правову допомогу надає ГО “MART” у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


***


Історія: Роман Барабаш, юрист ГО “MART”, м. Чернігів


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Роман Барабаш
    profile-logo
    Роман Барабаш

    (4 відгуків)

    Україна

    Україна

    29 вирішених питань
    30 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені