Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Визнання права власності на будинок в судовому порядку у зв'язку із втратою правовстановлюючого документу

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

16/01/2024

У серпні 2023 року до юриста БФ «Карітас Маріуполь», партнера DRC, у Дніпрі звернувся Андрій, пенсіонер і вимушений переселенець з Покровського району Донецької області.


Чоловік розповів, що в травні 2022 року в пошуках безпеки разом з родиною був змушений переміститись до іншої області. Як з'ясувалося пізніше, договір купівлі-продажу на будинок, де вони проживали, залишили вдома в єдиному екземплярі, і він разом з іншими речами згорів під час обстрілу. Даних щодо права власності на будинок в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРП) не було внесено.


Андрій звертався до державних органів із заявою щодо отримання компенсації за зруйнований будинок, однак йому відмовляли, посилаючись на необхідність документального підтвердження права власності на житло. Проблема полягала в тому, що для подання заяви на компенсацію за зруйноване майно потрібно, щоб право на нього було закріплено в ДРРП.


Звернення до Донецького обласного архіву і Мар'їнського Бюро технічної інвентаризації результатів не дали, оскільки жодних документів в них не залишилося. Єдиним шляхом для вирішення проблеми стало звернення до суду з позовом про визнання права власності у зв′язку із втратою правовстановлюючого документу.  


Юрист допоміг підготувати всі необхідні документи, зібрав докази для суду, склав позовну заяву. Окрім юридичної допомоги, пенсіонеру була надана фінансова допомога для оплати судових витрат, що було також важливим кроком для прогресу у розвитку справи.


Наприкінці листопада суд задовольнив позов: за чоловіком визнано право власності на будинок, і тепер він має можливість внести дані щодо права власності на зруйноване житло до ДРРП та отримати в майбутньому компенсацію за нього.


Отримання безоплатної правової допомоги переселенцями у Дніпропетровській області стало можливим завдяки співпраці БФ «Карітас Маріуполь» з Данською радою у справах біженців (DRC) та фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Олександр Пефтібай
    profile-logo
    Олександр Пефтібай

    (3 відгуків)

    Україна

    Україна

    35 вирішених питань
    21 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені