Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Забезпечення права бабусі на спілкування з онукою

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

09/01/2024

У жовтні до юриста БФ «Карітас Харків», партнера DRC, звернулась щодо обмеження в спілкуванні з маленькою онукою Тетяна, жителька Пісочинської громади Харківської області.

Жінка розповіла, що раніше її син з дружиною та дітьми мешкали разом з нею. У 2021 році народилась онука Тетяни, з якою за час спільного проживання вона щодня гуляла на свіжому повітрі, проводила багато часу, доглядала дівчинку, годувала. Проте згодом син та невістка розлучилися, а малолітня онука стала жити окремо від бабусі зі своєю матір'ю. Оскільки процес розлучення був нелегкий, мати дитини стала перешкоджати її спілкуванню з бабусею, посилаючись на власні образи та емоції і не враховуючи найкращі інтереси дитини.

 

Тетяна зазначила, що намагалась врегулювати цю проблему і забезпечити свої порушені права на спілкування з онукою всіма мирними способами перш ніж звернутись по правову допомогу.

 

«Розуміючи, що захист порушеного права жінки в судовому чи адміністративному порядку лише погіршить стосунки між матір'ю дитини та її бабусею, я отримав дозвіл від Тетяни на спробу врегулювання даного спору за допомогою переговорів з іншою стороною без залучення органів з опіки й піклування та звернення до суду», — розповідає Сергій Кунець, юрист БФ «Карітас Харків».

 

Хоча невістка відмовилася від спілкування з юристом, її рідна сестра пішла назустріч, ставши на бік бабусі. Так, згідно з нормами Сімейного кодексу України, бабуся має право на спілкування з онукою, і створення перешкод у їх спілкуванні є протиправним та порушує найкращі інтереси дитини. Намагаючись донести цю інформацію до матері дитини та її тітки, Сергій звернув увагу, що Тетяна не є стороною процесу розлучення, тому не слід позбавляти її онуку любові та уваги, обмежувати її спілкування з рідними.

 

У процесі комунікації між сторонами невістка погодилася на зустріч бабусі з онукою, проте в останній момент скасувала її.

«Єдиним варіантом в таких умовах залишався початок відповідного адміністративного процесу, та зрештою, невістка змінила своє ставлення до ситуації і припинила чинити перешкоди в зустрічах її доньки з бабусею. Майже через півтора роки Тетяна знову змогла обійняти свою онуку, яка завітала з мамою до неї в гості», — додає юрист БФ «Карітас Харків».

 

БФ «Карітас Харків» надає безоплатну правову допомогу в Харківській області у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню Гуманітарного фонду для України (UHF).


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Сергій Кунець
    profile-logo
    Сергій Кунець

    (13 відгуків)

    Україна

    Україна

    23 вирішених питань
    17 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені