Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

ДОЗВІЛ НА ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ В ПОЛЬЩІ

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

12/09/2023

Підготовлено Фондом Інституту верховенства права за дорученням Данської ради у справах біженців

1 вересня 2023 р


Загальна інформація  

Дозвіл на постійне проживання (серед іноземців його часто називають "картою сталого побиту" або посвідкою на постійне проживання) – це документ, який дозволяє громадянину третьої країни (тобто особі, яка не має громадянства однієї з країн Європейського Союзу, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну або Швейцарії) або особі без громадянства легально і на невизначений термін перебувати на території Польщі. У свою чергу, посвідка на постійне проживання – це офіційний документ, який видається іноземцям, які мають позитивне рішення компетентного воєводи про надання дозволу на постійне проживання. У разі отримання дозволу на постійне проживання карта побиту видається на 10 років, після чого її (посвідку) необхідно замінити. Заміна посвідки на постійне проживання здійснюється на вимогу власника. Карта побиту підтверджує наявність легального статусу перебування на період, на який вона була видана, і дає право іноземцю працювати в Польщі. Водночас, протягом свого терміну дії вона підтверджує особу іноземця під час його перебування на території Республіки Польща і дозволяє багаторазовий перетин кордону (разом з проїзним документом) без необхідності отримання візи. Крім того, посвідка на проживання є документом, який дозволяє подорожувати іншими країнами-членами Шенгенської зони на період, що не перевищує 90 днів протягом кожних 180 днів.


Іноземці, які мають право на отримання дозволу на постійне проживання 

Особа, яка має право подати заяву на отримання дозволу на постійне проживання – це громадянин третьої країни або особа без громадянства, яка на момент подання заяви на отримання дозволу на постійне проживання перебуває на території Республіки Польща на підставі дозволу на тимчасове проживання (за винятком певних підстав для перебування). Крім того, вираженою і фактичною метою перебування цієї особи на території Республіки Польща повинен бути намір оселитися в Польщі. Відповідно до Закону про іноземців від 12 грудня 2013 року, іноземець може отримати дозвіл на постійне проживання, якщо він відповідає, серед іншого, одній з умов:


  • має дійсну Карту поляка і має намір на постійно оселитися на території Республіки Польща (в такій ситуації іноземець також має право на отримання грошової допомоги – деталі нижче) 
  • має польське походження і має намір на постійно оселитися на території Республіки Польща, 
  • є чоловіком або дружиною громадянина Польщі і перебував у шлюбі не менше 3 років до дня подання заяви про отримання дозволу на постійне проживання, а також до дня подання заяви безперервно проживав на території Польщі не менше 2 років на підставі дозволу на тимчасове проживання, виданого на підставі шлюбу з цим громадянином Польщі або на підставі отримання статусу біженця, додаткового захисту або дозволу на проживання з гуманітарних причин, 
  • є особою, яка стала жертвою торгівлі людьми, за умови дотримання певних умов, 
  • є особою, що отримала притулок на території Польщі, 
  • є дитиною громадянина Польщі, яка залишається під його батьківською опікою,
  • є дитиною іноземця, який отримав дозвіл на постійне проживання або дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС, яка перебуває під батьківською опікою (народжена після надання цьому іноземцю вищезгаданих дозволів або народжена в період дії дозволу на тимчасове проживання, наданого цьому іноземцю, або в період перебування цього іноземця на території Польщі на підставі дозволу на проживання з гуманітарних причин або дозволу на толерантне проживання, або у зв'язку з наданням статусу біженця або додаткового захисту),  
  • є особою, яка безпосередньо перед подачею заяви про надання дозволу на постійне проживання безперервно перебувала на території Польщі не менше 5 років на підставі надання статусу біженця, додаткового захисту або на підставі дозволу на проживання з гуманітарних причин; або 10 років на підставі дозволу на толерантне проживання, наданого на підставі особливих умов; або 4 роки на підставі дозволу на тимчасове проживання і роботу, наданого на підставі виконання роботи в бажаній для польської економіки професії, і має джерело стабільного і регулярного доходу, достатнього для покриття витрат на утримання себе і членів сім'ї, які перебувають на його утриманні (у зв'язку з відсутністю відповідних нормативно-правових актів, остання опція на території Республіки Польща ще не впроваджена),  
  • є громадянином Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, за умови, що він відповідає певним вимогам та умовам. 


На практиці дозвіл на постійне проживання найчастіше отримують іноземці, які мають родинні зв'язки з Польщею (мають дійсну Карту поляка, польське походження, перебувають у шлюбі з громадянином Польщі).  


Важливо! Громадяни України, які приїхали до Польщі у зв'язку з військовими діями в Україні і користуються тимчасовим захистом, можуть подати заяву на отримання дозволу на постійне проживання, якщо вони відповідають встановленим для цього вимогам. Правила не виключають можливості розгляду документів в такій ситуації. Однак, існують обмеження щодо дозволу на тимчасове проживання, який громадяни України, які користуються тимчасовим захистом, можуть отримати лише з метою працевлаштування, виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації (так звана "Blue Card") або здійснення підприємницької діяльності. Варто пам'ятати, що це два різних типи дозволів з різними вимогами та обмеженнями.


Процедура надання дозволу на постійне проживання  

Для того, щоб отримати дозвіл на постійне проживання, іноземець, який має право клопотатися про отримання такого дозволу, повинен виконати формальні вимоги, пов'язані з подачею заяви та необхідних додатків до заяви.  


Заява на отримання дозволу на постійне проживання подається на ім'я воєводи за місцем проживання/перебування іноземця, який звертається з проханням про видачу дозволу (наприклад, якщо іноземець проживає в Любліні, то заява подається до Люблінської воєводської адміністрації (urząd); список воєводських адміністрацій можна знайти на сайті: https://www.gov.pl/web/gov/uw ).  


Заяву на отримання дозволу на постійне проживання можна подати двома способами. По-перше, за допомогою пошти або канцелярії у приміщенні відділу або делегатури воєводської адміністрації. Датою подачі заяви вважається дата, в яку заява була подана до адміністрації або дата, зазначена на поштовому штемпелі. У цьому випадку при подачі заяви не знімаються відбитки пальців, а подані документи не перевіряються на відповідність оригіналам. У цій ситуації також неможливо отримати штамп у паспорті на підтвердження подачі заяви. При використанні цього варіанту іноземцю після певного часу приходить виклик на усунення формальних недоліків, які полягають на здачі відбитків пальців та перевірці документів на підставі оригіналів. Провадження розпочинається лише після виконання цих кроків, тобто після усунення формальних недоліків у заяві, згідно з викликом, надісланим управлінням. Час очікування першого виклику залежить від кількості заявок, що очікують на реєстрацію, і може становити від кількох тижнів до кількох місяців. Це також збільшує термін очікування на прийняття рішення у справі.   


Другим способом подання заявки є попередня домовленість про візит у відділі або делегації воєводської адміністрації. Під час подання заяви посадовець перевіряє документи (копії документів засвідчуються як такі, що відповідають оригіналу) та приймає заяву з додатками. Під час візиту у іноземця беруться відбитки пальців, а також ставиться штамп у паспорт (якщо термін подачі заяви був дотриманий і немає сумнівів щодо легальності перебування іноземця в Польщі). Зазвичай, у такому випадку, час прийняття рішення про надання дозволу на проживання є коротшим. Зверніть увагу, що заяву на отримання дозволу на проживання слід подати не пізніше, ніж в останній день легального перебування в Польщі. Це важливо для того, щоб уникнути нелегального перебування та можливих наслідків, пов'язаних з порушенням міграційного законодавства. 


У кожному окремому воєводському управлінні є свої правила запису на прийом для подання заяви на отримання дозволу на проживання. Це може бути реєстрація по телефону, онлайн-реєстрація через веб-сайт або реєстрація на спеціальній платформі, за допомогою якої ви можете записатися на прийом в управлінні. Ви можете перевірити способи реєстрації в різних воєводських управліннях на веб-сайті кожного управління: https://www.gov.pl/web/gov/uw


Рішення про надання дозволу на постійне проживання видається на невизначений термін. Посвідка на проживання, у свою чергу, видається терміном на 10 років. Після закінчення цього терміну немає необхідності подавати заяву на отримання нового дозволу на проживання, лише потрібно замінити посвідку на нову. 


Зверніть увагу, що штамп у проїзному документі, який підтверджує подачу заяви на отримання дозволу на проживання, не дає права іноземцю подорожувати до інших країн Шенгенської зони. Іноземець може виїхати до країни походження або постійного проживання, але для того, щоб повернутися до Польщі, він повинен мати відповідний дозвіл на перебування (наприклад, безвізовий режим, дійсну візу, дійсну карту побиту), що дає йому право на в'їзд.


 Вимоги до заяви на отримання дозволу на постійне проживання 

Залежно від воєводства, в якому іноземець подає заяву на отримання дозволу на постійне проживання, і від того, на якій підставі він подає заяву, можуть бути відмінності щодо документів, які вимагаються управлінням. Перед подачею заяви рекомендується перевірити перелік необхідних документів на сайті воєводського управління, відповідного за місцем проживання/перебування іноземця.


Серед основних документів, які вимагаються від іноземців, що подають заяву на отримання дозволу на постійне проживання - крім заповненого і підписаного власноруч бланку заяви, який можна завантажити з веб-сайту, наприклад, Познанської воєводської адміністрації (https://migrant.poznan.uw.gov.pl/pl/do-pobrania/zezwolenie-na-pobyt-staly), є:


  • 4 актуальні фотографії (непошкоджені, кольорові, з хорошою різкістю, розміром 35 мм x 45 мм, зроблені не раніше, ніж за 6 місяців до дати подачі заяви); із зображенням обличчя від верхньої частини голови до верхньої частини плечей, таким чином, щоб обличчя займало 70-80% фотографії, на рівномірному світлому фоні, на якій іноземець зображений обличчям прямо, з відкритими очима, не прикритими волоссям, з природним виразом обличчя і закритим ротом, а також з відтворенням природного кольору шкіри; чітко видно очі іноземця, особливо зіниці, а лінія очей повинна бути паралельна верхньому краю фотографії); 
  • ксерокопія дійсного проїзного документа - в особливо обґрунтованому випадку, якщо іноземець не має дійсного проїзного документу і немає можливості його отримати, він може пред'явити інший документ, що посвідчує його особу таким чином і не викликає сумнівів; 
  • підтвердження оплати гербового збору (не вимагається від осіб, яким надано притулок у Польщі, а також від власників дійсної Карти поляка); 
  • документи, що підтверджують дані, що містяться в заяві, яка обґрунтовує клопотання про надання дозволу на постійне проживання;
  • обов'язкові додатки до заяви, залежно від підстави для отримання дозволу:


  1. у випадку заяви на отримання дозволу на постійне проживання на підставі наявності Карти Поляка: 
  • дійсна Карта поляка, 
  • документи, що підтверджують намір залишитися в Польщі на постійне проживання (наприклад, трудовий договір або договір доручення, договір оренди житла, документи, що підтверджують навчання і т.д.),


  1. у випадку заяви на отримання дозволу на постійне проживання іноземцем, який має польське походження:  
  • документи, що підтверджують польську національність принаймні одного з батьків іноземця або дідуся чи бабусі, або двох прадідусів чи прабабусь,
  • документи, що підтверджують спорідненість з особами польської національності, 
  • документи, які вказують на зв'язок із Польщею, 
  • документи, що підтверджують намір залишитися в Польщі на постійне проживання (наприклад, трудовий договір або договір доручення, договір оренди житла, документи, що підтверджують навчання тощо),


  1. у випадку заяви на отримання дозволу на постійне проживання іноземцю, який є чоловіком або дружиною громадянина Польщі: 
  • актуальна копія свідоцтва про шлюб (видана не раніше, ніж за 3 місяці до подачі заяви), 
  • посвідчення особи чоловіка/дружини (dowód osobisty),  
  • документи, що підтверджують безперервність перебування на території Польщі, або документи, що вказують на причини перерв у перебуванні, 


  1. у випадку заяви на отримання дозволу на постійне проживання дитині громадянина Польщі: 
  • копія свідоцтва про народження дитини 
  • посвідчення особи одного з батьків (dowód osobisty), який є громадянином Польщі, 

 

  1. у випадку заяви на отримання дозволу на постійне проживання дитині іноземця, який має дозвіл на постійне проживання або дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС, залишається під батьківською опікою і народилася після надання дозволу на постійне проживання або дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС: 
  • копія свідоцтва про народження, 
  • рішення про надання дозволу на постійне проживання або дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС або карта побиту законного представника.


Вище були представлені найпоширеніші документи, на підставі яких можна подати заяву на отримання дозволу на постійне проживання на території Республіки Польща. Інші необхідні документи, в залежності від індивідуальної ситуації іноземця, можна знайти на сайті Управління у Справах Іноземців https://mos.cudzoziemcy.gov.pl/informacje/pob-staly/dokumenty . Варто також мати на увазі, що в залежності від адміністрації, до якої подається заява, кількість необхідних копій вищезазначених документів може відрізнятися, однак незмінним залишається правило, згідно з яким для перевірки повинні бути пред'явлені оригінали документів. Перед тим як почати збирати необхідний пакет документів для подачі заяви на отримання дозволу на проживання доцільно перевірити вимоги конкретної адміністрації за місцем проживання/перебування іноземця, який має намір подати заяву на отримання цього дозволу. 


Варто пам'ятати, що відсутність будь-якого з перелічених документів може значно затягнути розгляд заяви. Уповноважений орган, який розглядає заяву, може вимагати від іноземця надання відсутніх документів. Перед подачею заяви важливо ретельно перевірити, чи всі необхідні документи були додані до заяви.


Грошова допомога для власника Карти Поляка  

Відповідно до положень Закону від 7 вересня 2007 року про Карту Поляка, особа, яка подає заяву на отримання дозволу на постійне проживання на підставі дійсної Карти Поляка після 1 січня 2017 року, має право подати заяву на отримання грошової допомоги.  Заяву на отримання грошової допомоги необхідно подати протягом 3 місяців від дати подання заяви на отримання дозволу на постійне проживання. Якщо заява буде подана після цього терміну, вона  буде залишена без розгляду.


Грошова допомога призначена для часткового покриття витрат, пов'язаних з поселенням та поточним утриманням іноземця в Польщі. Період виплати цієї грошової допомоги становить до 9 місяців і розраховується наступним чином: у період перших 3 місяців – еквівалент 50% мінімальної заробітної плати, що діє в рік подання заяви на отримання грошової допомоги, на заявника та його/її дружину/чоловіка, а також еквівалент 50% цієї суми на кожну неповнолітню дитину, що залишається під батьківською опікою заявника або його/її дружини/чоловіка. У період з 4-го по 9-й місяць - відповідно 60% від зазначених вище сум. Грошова допомога може також поширюватися на дружину/чоловіка заявника та неповнолітніх дітей, які перебувають під їх батьківською опікою і проживають разом з ним/нею на території Польщі. Слід враховувати, що така допомога не надається особі, яка отримувала грошову допомогу як член сім'ї заявника і яка згодом подала заяву на отримання дозволу на постійне проживання. У ситуації, коли перша заява на отримання грошової допомоги була розглянута і допомога була надана на період менше ніж 9 місяців, можна подати ще одну заяву на отримання цієї допомоги.


Заяву разом з необхідними документами слід подати воєводі, якому було адресовано заяву на отримання дозволу на проживання. Заява підлягає оплаті гербового збору в розмірі 10 злотих (підтвердження оплати слід додати до заяви). Також необхідно додати необхідні додатки, які можуть відрізнятися в залежності від того, до якої адміністрації подається заява, і від того, чи включені в заяву члени сім'ї заявника. Необхідні документи, детальну інформацію про заповнення заяви та зразок заяви можна завантажити, наприклад, з веб-сайту Нижньосілезького воєводської адміністрації у Вроцлаві https://www.duw.pl/pl/obsluga-klienta/obywatelstwo/karta-polaka-swiadczeni/12701,Karta-Polaka-swiadczenie-pieniezne-karta-uslugi.html


Розгляд поданих заяв відбувається відразу після отримання коштів, призначених для виплати грошової допомоги. На жаль, кошти, призначені для цієї мети в конкретному бюджетному році, можуть бути вичерпані досить швидко, тому на прийняття рішення і, в разі необхідності, на виплату коштів може знадобитися від кількох місяців до декількох років. Слідкуйте за кореспонденцією з воєводської адміністрації і, якщо ви змінюєте місце проживання, негайно повідомте про це відповідний орган у письмовій формі. Крім того, ви повинні надати необхідні документи, якщо попередні більше не дійсні або застаріли.


Гербовий збір за видачу дозволу на постійне проживання 

Як правило, гербовий збір за видачу дозволу на постійне проживання становить 640 злотих. Однак він не стягується, зокрема, з осіб, які отримали притулок у Польщі, а також з власників дійсної Карти Поляка. Крім того, особи, які отримують соціальну допомогу у зв'язку з бідністю, мають можливість бути звільненими від сплати гербового збору.


У разі необхідності оплати гербового збору, при подачі заяви на отримання дозволу на постійне проживання необхідно пред'явити документ, що підтверджує оплату гербового збору. Сума може бути оплачена в касі воєводського управління, де відбувається розгляд справи, або перерахована на відповідний банківський рахунок.  


Якщо у справі призначено довірену особу, додатково стягується гербовий збір у розмірі 17 злотих. Плата не стягується, якщо довіреною особою є чоловік або дружина іноземця, а також у випадку батьків, дітей або рідних братів і сестер іноземця.

 

Після отримання позитивного рішення необхідно оплатити збір за видачу карти побиту, який становить 100 злотих. Іноземці, які відповідають одному з наступних критеріїв, можуть скористатися 50% знижкою за видачу або обмін карти побиту: перебувають у складній фінансовій ситуації; перебувають у Польщі з метою навчання в середній або вищій школі; є неповнолітніми, які на день подачі заяви про видачу або обмін документа, а в разі видачі першої карти перебування - на день подачі заяви про видачу дозволу на тимчасове проживання, дозволу на постійне проживання або дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС не досягли 16-річного віку.


Наступні кроки 

Після подачі заяви, потрібно дочекатися рішення органу влади. Варто пам'ятати, що слід регулярно перевіряти кореспонденцію, яку ви отримуєте від воєводської адміністрації, що розглядає вашу заяву. Якщо адреса для кореспонденції змінюється, необхідно повідомити адміністрацію про цю зміну. Якщо заява містить помилки або пропуски, воєводська адміністрація зв'яжеться з вами, щоб виправити або доповнити заяву. Те саме стосується заяви на отримання грошової допомоги, якщо вона стосується іноземця. Дозвіл на постійне проживання видається у формі адміністративного рішення (роздруківка на папері). Отримавши рішення, слід перевірити, чи не містить воно помилок, чи правильними є внесені дані, в тому числі ім'я і прізвище особи, яка подає заяву на отримання дозволу. У разі виявлення помилок, наприклад, так званих друкарських помилок в імені та прізвищі або неправильної дати народження, слід звернутися з проханням виправити очевидну помилку. Після того, як рішення буде перевірено відповідно до інструкцій, необхідно оплатити збір за посвідку на проживання і виконати формальності для її отримання згідно з процедурою відповідної адміністрації.


Терміни видачі рішення про надання дозволу на постійне проживання

Термін прийняття рішення про надання дозволу на постійне проживання може змінюватися в залежності від індивідуальних обставин, місця подачі заяви, а також завантаженості відповідного органу. Встановлений законодавством термін прийняття рішення про надання дозволу на постійне проживання після внесення змін до Закону про іноземців від 12 грудня 2013 року становить 6 місяців. Зазначений термін відраховується від останньої з наступних подій: подання заяви на отримання дозволу на постійне проживання особисто іноземцем або його особистої присутності у воєводському управлінні після подачі заяви, за винятком випадків, коли особиста присутність не є обов'язковою; або подання заяви на отримання дозволу на постійне проживання без формальних недоліків або коли такі недоліки були виправлені; або після надання іноземцем документів, необхідних для підтвердження даних, зазначених у заяві, та обставин, що обґрунтовують заяву на отримання зазначеного дозволу, або після закінчення безрезультатно встановленого воєводою терміну, для подання конкретних документів. 


Наразі час очікування на розгляд заяви на отримання дозволу на постійне проживання в Польщі може бути довшим у зв'язку з призупиненням до 4 березня 2024 року строків розгляду справ, що стосуються конкретних дозволів, у тому числі дозволів на постійне проживання в Польщі. Подаючи заяву, варто пам'ятати про уважне заповнення заяви та надання всіх необхідних додатків, що, безумовно, пришвидшить процес розгляду справи.


Заключні зауваження 

На завершення слід підкреслити кілька важливих деталей. По-перше, іноземець повинен перевірити, чи має він право на отримання дозволу на постійне проживання, і підготувати необхідні документи, виходячи зі своєї ситуації. Заява на отримання дозволу на постійне проживання, як і заява про отримання грошової допомоги, адресується воєводі, відповідному за місцем проживання/перебування іноземця, який подає заяву. Після подачі заяви варто стежити за кореспонденцією, оскільки в разі формальних недоліків на адресу, вказану в заяві, буде надіслано відповідний виклик. У разі зміни адреси необхідно подати в управління оновлені дані. Процес отримання дозволу на постійне проживання може зайняти деякий час, але після отримання позитивного рішення необхідно виконати всі формальності, пов'язані з отриманням карти побиту.



Коментарі (0)

    Автор публікації

    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine
    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    1 вирішених питань
    30 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені