Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

ТИМЧАСОВА ОПІКА НАД ДИТИНОЮ З УКРАЇНИ В ПОЛЬЩІ

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

06/09/2023

Підготовано Фундацією Інститут верховенства права на замовлення Данської ради у справах біженців 

10 серпня 2023 р.


Суть поняття

Тимчасова опіка (opieka tymczasowa) – це поняття, яке було запроваджено у зв'язку з необхідністю врегулювання правової опіки над дітьми (малолітніми і неповнолітніми), громадянами України, які прибули на територію Польщі у зв'язку з війною в Україні. Відповідно до Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни (т.зв. Спеціального закону), тимчасовий опікун – це особа, яка представляє і здійснює опіку над особою та майном дитини, яка є громадянином України і яка перебуває на території Республіки Польща без опіки повнолітніх осіб, які несуть за неї відповідальність відповідно до чинного в Польщі законодавства. Якщо коротко, то дитина, яка перебуває в Польщі, має мати особу, яка піклується про неї. У ситуації, коли дитина, громадянин України перебуває на території Польщі без батьків або законних опікунів, йому може бути призначений тимчасовий опікун на підставі ст. 25 Спеціального закону. 


Вимоги до тимчасового опікуна 

Тимчасовим опікуном може бути як родич дитини, так і інша особа, яка виконує обов'язки опікуна. При призначенні тимчасового опікуна суд в першу чергу керується інтересами дитини. Тому насамперед розглядаються кандидатури родичів дитини, членів сім'ї або інших осіб, які здатні забезпечити належний догляд. Ці особи повинні дати згоду на виконання ролі тимчасового опікуна. Законодавство не встановлює жодних вимог щодо громадянства тимчасового опікуна, тому незалежно від країни походження чи громадянства тимчасовим опікуном може бути призначений також іноземець, якщо він відповідає іншим критеріям і може надати гарантії належного догляду за дитиною. Кандидатом на тимчасового опікуна може бути повнолітня особа, яка відповідає наступним вимогам:

  • має повну дієздатність і не позбавлена публічних прав,
  • не позбавлена батьківських прав, не була засуджена за злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості, моральності, умисний злочин із застосуванням насильства до інших осіб, злочини на шкоду дітей або у співучасті з ними,
  • не є особою, якій заборонено здійснювати діяльність, пов'язану з вихованням, лікуванням, навчанням або доглядом за дітьми, або на яку не покладено обов'язок утримуватися від відвідування певного середовища чи місць, утримуватися від контактів з певними особами або не залишати визначеного місця проживання без дозволу суду. 


Крім того, особа, яка не демонструє здатності належним чином виконувати обов'язки опікуна, не може бути призначена на цю роль. 


Кандидат на тимчасового опікуна подає заяву про відповідність умовам та обставинам, переліченим вище. Зразок заяви можна знайти на сторінці: https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/formularze-dotyczace-opiekuna-tymczasowego--w-wersjach-jezykowych-polskiej-i-ukrainskiej. У цій заяві також міститься запис, що заявник усвідомлює кримінальну відповідальність за надання неправдивої заяви. Зміст цього запису замінює повідомлення органу про кримінальну відповідальність за надання неправдивої інформації. 


Закон також не виключає жодним чином можливості призначення однієї особи тимчасовим опікуном для більше ніж однієї дитини, якщо не виникають суперечності між їхніми інтересами. У випадку з братами і сестрами, якщо це можливо, рекомендується призначити одного тимчасового опікуна для всіх дітей. Це буде найменш стресовою ситуацією для дітей, забезпечуючи їм зв'язок та емоційну стабільність у складний період, коли вони відокремлені від своїх батьків або законних опікунів. Для братів і сестер спільний тимчасовий опікун може принести відчуття більшої безпеки та комфорту, надаючи їм підтримку та розуміння з боку особи, яку вони знають і до якої можуть звертатися у важкі моменти. 


У разі відсутності потенційних кандидатів у тимчасові опікуни серед родичів, близьких осіб або осіб, які дають гарантію належного виконання обов'язків опікуна, суд разом з компетентними органами підтримки сім'ї вживає заходів для визначення відповідного кандидата для тимчасового опікунства над дитиною, громадянином України. 


Права тимчасового опікуна та доступні виплати 

До основних прав і обов'язків тимчасового опікуна входить представництво дитини та забезпечення догляду як за її особою, так і за майном, якщо інше не передбачено в рішенні про його призначення. До переліку прав та обов'язків тимчасового опікуна входить, зокрема, прийняття рішення про користування підопічним медичними послугами, отримання інформації про стан здоров'я дитини, за яку він несе відповідальність, представлення інтересів дитини в органах влади, а також вирішення повсякденних питань, необхідних для нормального функціонування дитини на території Польщі (зарахування до школи або дитячого садка, відвідування лікаря або подача заяв і отримання належних виплат). 


Як зазначалося раніше, одна й та сама особа може бути призначена тимчасовим опікуном для кількох дітей. Тимчасовий опікун, під опікою якого перебуває понад 15 дітей, має можливість подати заяву до повітового центру підтримки сім'ї з проханням про працевлаштування відповідної особи, яка буде допомагати в вихованні. Повітовий центр підтримки сім'ї надає всю необхідну правову, організаційну та психологічну допомогу всім тимчасовим опікунам та дітям, які перебувають під їхньою опікою. 


Особа, яка здійснює тимчасову опіку над дитиною, яка є громадянином України, що прибула до Польщі внаслідок військових дій в Україні та залишається в Польщі без законного опікуна, має право на відповідні виплати, належні йому у зв’язку з виконанням ролі тимчасового законного опікуна цієї дитини. Основними виплатами, на які може претендувати тимчасовий опікун, є:

  • виховні виплати з програми Родина 500+ (т.зв. 500+),
  • сімейний опікунський капітал (т.зв. RKO),
  • виплата за програмою Добрий старт (т.зв. 300+),
  • дофінансування за перебування в дитячих садках,
  • виплата по догляду,
  • інші.


Тимчасовий опікун, попри те, що має право на виплати, також може скористатися доступною підтримкою. Він може отримати безкоштовну правову допомогу і консультації для громадськості, психологічну підтримку від повітового центру допомоги сім'ї або іншої відповідної соціальної служби. Крім того, він отримує організаційну допомогу, яка може включати підтримку волонтерів, перекладачів або допомогу у вирішенні адміністративних питань. Тимчасовий опікун може скористатися різноманітними видами підтримки, які допомагають йому у виконанні опікунських обов'язків.


Варто мати на увазі, що опікун не має таких широких повноважень, як батьки. Незважаючи на те, що опікун щоденно опікується дитиною і представляє її інтереси, він може приймати рішення лише у повсякденних справах, а в усіх важливих питаннях, що стосуються особи чи майна дитини, тимчасовий опікун повинен отримати згоду суду з питань опіки та піклування.


Обов'язки тимчасового опікуна

Основними обов'язками опікуна є представлення інтересів дитини та опіка над її особою та майном, якщо інше не визначено в рішенні про призначення опікуна. Найважливішими обов'язками тимчасового опікуна є: піклування про дитину, турбота про її фізичне, емоційне та соціальне благополуччя, представлення інтересів дитини в особистих та майнових питаннях, а також співпраця з відповідними установами з метою підтримки дитини. Підсумовуючи, опікун повинен докладати всіх зусиль, щоб зрозуміти потреби дитини та вжити заходів для її добробуту і всебічного розвитку.


Тимчасовий опікун також зобов'язаний повідомляти відповідний суд і компетентний орган соціального захисту про будь-які зміни, що стосуються його місцезнаходження та місцезнаходження дитини.


Місце подання заяви та контролюючий орган 

Заява про призначення тимчасового опікуна подається до відповідного суду з питань опіки та піклування (районний суд, відділ у справах сім'ї та неповнолітніх) за місцем проживання дитини. Заяву можна подати особисто до приймального відділення суду або надіслати поштою. На судовому засіданні суд заслуховує кандидата на тимчасового опікуна та особу, яка фактично опікується дитиною. Суд також може заслухати дитину та, при можливості, враховувати її розумне бажання, за умови, що її розумовий розвиток, стан здоров'я та зрілість це дозволяють. У разі, якщо заявник або учасник не володіє польською мовою в достатній мірі, слід подати заяву про забезпечення присутності перекладача під час заслуховування. 


Постанова про призначення тимчасового опікуна набуває чинності і підлягає виконанню з моменту її опублікування або, якщо вона не була опублікована, з моменту видання постанови. 


Нагляд за здійсненням прав та обов'язків тимчасового опікуна покладається на центр соціального захисту населення або інший уповноважений орган соціального захисту населення за місцем проживання неповнолітньої особи. Для здійснення такого нагляду суд надсилає копію ухвали про призначення тимчасового опікуна до відповідного органу соціальної служби захисту.


Необхідні документи та зразки бланків 

Заява до суду повинна бути складена польською мовою, яка є державною мовою. Зразок заяви можна завантажити з веб-сайту Міністерства юстиції. Його можна знайти в розділі "Wzory formularzy" польською мовою з перекладом на українську: https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/formularze-dotyczace-opiekuna-tymczasowego--w-wersjach-jezykowych-polskiej-i-ukrainskiej Крім того, на веб-сайті Міністерства є інформаційна брошура українською та польською мовами з детальною інформацією щодо тимчасової опіки. Також на веб-сайті Міністерства можна знайти зразок постанови про призначення тимчасового опікуна.


При подачі заяви про призначення тимчасового опікуна над дитиною, яка має громадянство України необхідно подати щонайменше два документи: власноручно підписану заяву про призначення тимчасового опікуна та власноручно підписану заяву про відповідність вимогам кандидата в опікуни. Оскільки вказані заяви являються лише зразками, а не "обов'язковою" формою, ви можете об'єднати ці два документи в один на свій розсуд. Крім зазначених вище документів, варто додати наступні додатки до заяви про призначення тимчасового опікуна: 

  • копію документів, що посвідчують особу дитини та опікуна (бажано закордонного паспорта, якщо він є);
  • копію повідомлення про присвоєння номера PESEL для опікуна та дитини;
  • копію документа, що підтверджує легальне перебування опікуна на території Польщі, якщо це не тимчасовий захист (PESEL зі статусом UKR), наприклад, дійсна карта перебування (якщо опікуном буде іноземець).


Вищезазначених документів достатньо для того, щоб суд розпочав провадження у справі. Однак, якщо у Вас є наступні документи або їх не складно отримати, варто додати також до заяви: 

  • заяву одного з батьків (двох батьків), що підтверджує згоду на призначення конкретної особи тимчасовим опікуном для їхньої дитини,
  • копію свідоцтва про народження дитини та опікуна (якщо кандидат на опікуна є родичем дитини, а згадані документи підтверджують родинні стосунки),
  • довідку про реєстрацію місця проживання (прописка) опікуна.


В обґрунтуванні заяви варто детально описати обставини, за яких дитина, яка є громадянином України опинилася в Польщі, повідомити, коли і як вона перетнула кордон, а також хто до цього часу опікувався або піклувався про неї. Важливо також описати становище батьків дитини, їхню професійну діяльність та причини, які не дозволяють їм піклуватися про дитину (наприклад, неможливість виїзду з України, хвороба, робота і т.д.).


Обґрунтування заяви та документи, що додаються до неї, повинні бути максимально вичерпними, особливо щодо можливих родинних стосунків між кандидатом у тимчасові опікуни та дитиною. В окремих ситуаціях, якщо кандидатура опікуна не викликає сумнівів у суду, то суд може розглянути справу без участі сторін та їх заслуховування. Якщо у суду виникають додаткові питання, може бути призначено судове засідання, і заявник та учасник справи повинні будуть з'явитися в суд.


Інформація, що міститься у заяві 

Провадження щодо призначення тимчасового опікуна відбувається на підставі заяви або зі службового обов'язку, тобто в результаті рішення органу влади (без необхідності подачі заяви зацікавленої особи про це). Заява про відкриття провадження у справі повинна містити:

  • данні відповідного суду, до якого подається заява;
  • ідентифікаційні дані заявника, в тому числі ім'я та прізвище або назва, адресу місця проживання або перебування, номер телефону або адресу електронної пошти;
  • дані про дитину, в тому числі ім'я і прізвище, адреса місця проживання або перебування;
  • відомості про батьків дитини, у тому числі імена та прізвища, а також дівоче прізвище матері, або вказівка на те, що їхні дані невідомі;
  • стать дитини;
  • дата і місце народження дитини;
  • вид, серія та номер документа, що слугував підставою для перетину кордону дитини (за наявності такого документа);
  • дані кандидата в тимчасові опікуни, зокрема прізвище, ім'я та по батькові, дата народження, адреса місця проживання або місця перебування, серія та номер документа, що посвідчує особу, або зазначення про те, що такий кандидат відсутній;
  • дані особи, яка фактично здійснює опіку над дитиною, якщо це не кандидат у тимчасові опікуни;
  • підстава подання заяви.


Особи та організації, які мають право подати таку заяву

Найчастіше заявником у такій процедурі є так звана особа, яка фактично опікується над дитиною, тобто член родини дитини, який проживає в Польщі, або далекий родич (бабуся, брат, дядько, повнолітній двоюрідний брат) або знайомий батьків дитини. Проте можуть виникнути ситуації, коли дитина фактично залишається сама в Польщі і немає потенційного кандидата на опікуна. У такому випадку заявку до суду може подати, наприклад: 

  • особа, яка взяла на себе фактичну опіку над дитиною після її в'їзду на територію Польщі і здійснює цю опіку в день подачі заяви;
  • Прикордонна служба;
  • голова гміни, міський голова, мер міста, голова повіту, воєводський маршалок;
  • прокурор;
  • поліція;
  • керівники організацій соціальної допомоги, наприклад, регіональний центр соціальної політики, повітовий центр допомоги сім'ї, соціальний центр допомоги, тощо; 
  • представники міжнародних або неурядових організацій, які надають допомогу іноземцям;
  • інші особи або суб'єкти у межах своїх обов'язків.


Судовий збір 

З боку заявника або учасника провадження у справі про призначення тимчасового опікуна не передбачено сплати судового збору. Всі витрати, пов'язані з провадженням, покриваються Державним казначейством. 


Строки розгляду справи 

Суд повинен розглянути справу оперативно, не пізніше 3 днів з дня надходження заяви до суду або коли суду стане відомо про необхідність призначення тимчасового опікуна. Однак не виключено, що розгляд може тривати довше через значну кількість поданих заяв. На практиці такі справи розглядаються польськими судами протягом приблизно 1-2 тижнів.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine
    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    1 вирішених питань
    30 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені