Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

ЛЕГАЛЬНІСТЬ ПРАЦІ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ ПІД ТИМЧАСОВИМ ЗАХИСТОМ У ПОЛЬЩІ

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

06/09/2023

Підготовано Фундацією Інститут верховенства права на замовлення Данської ради у справах біженців 

10 липня 2023 р.


Правова основа

Питання працевлаштування громадян третіх країн у Польщі регулюється Законом про іноземців від 2013 року та Законом про сприяння зайнятості та інституції ринку праці від 2004 року.


Відповідно до цих законів, як правило, працевлаштування іноземця можливе, якщо іноземець легально перебуває на території Республіки Польща (РП) та має дозвіл на роботу. Робота, виконувана в Польщі іноземцями, які зобов'язані отримати документ, що легалізує зайнятість, може бути здійснена на підставі:

  • повідомлення про доручення виконання роботи іноземцеві,
  • декларації про доручення виконання робіт 
  • дозволу на роботу типу A, B, C, D, E, S.


У польській правовій системі існують певні винятки з цього правила, наприклад:

  • наявність у іноземця Карти поляка або статусу студента денної форми навчання (що, за умови легального перебування іноземця в Польщі, дозволяє іноземцеві працевлаштуватися без необхідності отримання дозволу на роботу),
  • наявність у іноземця дозволу (посвідки) на постійне проживання, дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу (ЄС) або інших дозволів на перебування (які одночасно легалізують перебування іноземця в Польщі та дозволяють йому працювати без необхідності отримання дозволу на роботу).

Проте, це, так би мовити, винятки (хоча і досить численні) із загального правила, яке передбачає, що доступ іноземця до польського ринку праці вимагає отримання дозволу на працю.


Закон від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни (т.зв. Спеціальний закон) значно полегшив процес працевлаштування для громадян України. Відповідно до статті 22 цього Закону "Громадянин України має право на працевлаштування на території Республіки Польща в період перебування відповідно до чинного законодавства, якщо

  1. його перебування на території Республіки Польща вважається легальним відповідно до ст. 2 п. 1 [цього закону], або
  2. він є громадянином України, який легально перебуває на території Республіки Польща - якщо суб'єкт, який доручає виконання роботи громадянинові України, протягом 14 днів від дня виконання роботи громадянином України повідомить повітове управління зайнятості за місцезнаходженням або місцем проживання суб'єкта, про доручення виконання роботи цьому громадянинові, а робота доручається у обсязі робочого часу не менше, ніж це зазначено у повідомленні, або з кількістю годин, не меншою, ніж зазначено у повідомленні, і з винагородою, не меншою, ніж визначена ставкою, що зазначена у повідомленні, і пропорційно збільшеною у випадку збільшення робочого часу або кількості робочих годин".


Таке рішення означає, що кожний громадянин України (незалежно від того, чи він прибув до Польщі після 24 лютого 2022 року і користується тимчасовим захистом у Польщі, чи перебував у Польщі до 24 лютого 2022 року і продовжує легально перебувати в Польщі на підставі окремих правил) може скористатися спрощеною процедурою легалізації працевлаштування. Це спрощення, так би мовити, перевертає стандартні правила легалізації працевлаштування громадянина України. За стандартних умов роботодавець повинен був спочатку отримати дозвіл на працевлаштування громадянина України (що часто могло тривати до кількох місяців) і лише після цього міг легально його працевлаштувати. Відповідно до чинного законодавства ми маємо зворотну ситуацію: роботодавець спочатку працевлаштовує громадянина України, а потім має 14 днів на те, щоб повідомити відповідний орган (міське або повітове управління зайнятості) про працевлаштування. За умови, що повідомлення було подано у зазначений термін, а робота здійснюється на умовах, зазначених у повідомленні, праця такого іноземця вважається законною.


Розуміння громадянства України 

Враховуючи полегшення, які доступні громадянам України, слід також пояснити, які особи вважаються громадянами України. Згідно зі Спеціальним законом: "Кожного разу, коли в цьому Законі йдеться про громадянина України, мається на увазі також чоловіка/дружину громадянина України, який/яка не є громадянином України, якщо він/вона прибув/прибула на територію Республіки Польща безпосередньо з території України у зв'язку з військовими діями, що ведуться на території цієї країни". Таким чином, чоловік або дружина громадянина України, який/яка не має українського громадянства, якщо він або вона приїхали до Польщі з України у зв'язку з військовими діями, що ведуться на території цієї країни, легально перебуває в Польщі, має право на легальне працевлаштування на підставі повідомлення, поданого роботодавцем.


Повідомлення

Повідомлення, згадане вище, роботодавець подає через електронну систему: praca.gov.pl. Це досить простий інструмент, який вимагає від роботодавця лише наявності довіреного профілю (виду електронного підпису). Роботодавець повинен виконати цю обов'язкову процедуру протягом 14 днів з моменту виникнення трудових відносин з громадянином України. Повідомлення повинно бути надіслано до повітового управління зайнятості за місцезнаходженням або місцем проживання суб'єкта, який доручає виконання роботи. Необхідно заповнити форму Повідомлення про доручення виконання роботи громадянину України (PSZ-PPWPU) " / -> посилання на форму: https://www.praca.gov.pl/eurzad/uslugi-elektroniczne/kreator-wnioskow/PSZ-PPWPU /


У повідомленні про доручення виконання роботи громадянину України до повітового управління зайнятості спочатку слід вибрати відповідне управління, а потім вказати:

  • інформацію про суб'єкт, який доручає виконання роботи іноземцю (дані про роботодавця),
  • персональні дані іноземця,
  • інформацію про виконувану роботу.


Щодо інформації про суб'єкта, який доручає виконання роботи іноземцеві, слід вказати такі дані про роботодавця: 

  • назву або ім'я (імена) та прізвище, 
  • адресу місцезнаходження або місце проживання, 
  • телефонний номер або електронну адреса службового характеру, 
  • ідентифікаційні номери NIP (відповідник українському ІПН) та REGON (відповідник українському ЄДРПОУ) (у випадку юридичної особи) або PESEL (відповідник українському ідентифікаційному номеру ПІН (у випадку фізичної особи), 
  • номер запису в реєстрі суб'єктів, які займаються агентською діяльністю щодо працевлаштування (у випадку суб'єкта, який передає виконання роботи іноземцеві і займається агентською діяльністю щодо тимчасової праці), 
  • символ КВД та опис діяльності, пов'язаної з працею громадян України. 


Щодо особистих даних іноземця вказується: 

  • ім'я (імена) та прізвище, дата народження, стать, громадянство, вид, номер і серія паспорта або іншого документа, що підтверджує або дозволяє встановити особу та країну, де цей документ видано, 
  • номер PESEL (якщо він був присвоєний).


Остання частина містить інформацію щодо виконуваної роботи, серед якої: 

  • тип договору між суб'єктом, який передає виконання роботи, та громадянином України, 
  • посада або тип виконуваної роботи, 
  • місце виконання роботи, 
  • місячна або годинна ставка заробітної плати, 
  • обсяг робочого часу або кількість годин роботи на тиждень або в місяць, 
  • кількість всіх осіб, які виконують роботу на підставі трудового договору та на підставі цивільно-правових договорів станом на 23 лютого 2022 року та на день подання повідомлення.


Слід пам'ятати, що якщо громадянин України в'їхав до Польщі у зв'язку з військовими діями в період з 24 лютого 2022 року і його перебування в Польщі було визнано легальним, його працевлаштування може бути легалізоване лише на підставі повідомлення про прийняття на роботу громадянина України (особливо в ситуації, коли в'їзд громадянина України відбувся на підставі внутрішнього паспорта або ID-карти, за відсутності проїзного документа). Працевлаштувати таку особу іншими способами, які були описані у вступі, наприклад, на підставі декларації про доручення виконання робіт, неможливо. З іншого боку, громадяни України, які не користуються тимчасовим захистом і прибули до Польщі до 24 лютого 2022 року, можуть працювати як на підставі повідомлення, так і на підставі дозволу або доручення виконання робіт.


Громадянин України, який був працевлаштований на підставі повідомлення, може вільно змінити роботодавця. На сьогодні громадянин України має вільний доступ до польського ринку праці за умови, що його перебування в Польщі є легальним. Це означає, що громадянин України може змінювати роботодавця, але це буде пов'язано з необхідністю подання нового повідомлення в установлений термін відповідно до чинного законодавства.


Повідомлення, як зазначено вище, подається роботодавцем, а не іноземцем, що означає, що у випадку зміни роботи (працевлаштування у нового роботодавця) необхідним є подання нового повідомлення новим суб'єктом. Спірним є питання необхідності подання нового повідомлення при підписанні нової (наступної) угоди з тим самим роботодавцем. Оскільки це питання конкретно не визначено в Законі, кожен орган трактує таку ситуацію на власний розсуд. Однак, за трохи більше ніж рік, що минув з моменту запровадження нового законодавства, здається, що практика управлінь зайнятості починає ставати більш зрозумілою. Згідно з інформацією, доступною на сайті Управління зайнятості міста Варшави-> посилання на  форму: https://warszawa.praca.gov.pl/powiadomienie-o-podjeciu-pracy-przez-obywatela-ukrainy "не кожне укладення наступного договору з іноземцем вимагає подання нового повідомлення про початок роботи. Якщо з іноземцем укладається інший договір з тими ж умовами, що й раніше, то це є продовженням роботи, а не початком роботи, тому подання нового повідомлення не вимагається. У цій ситуації достатньо повідомлення, поданого на початку виконання роботи за першим договором. Вищезгадані відносини працюють за умови, що послідовні договори були укладені безпосередньо один за одним. Перерви між послідовними договорами призводять до необхідності подавати нове повідомлення для кожного з цих договорів ".


Слід пам'ятати, що громадянин України може бути працевлаштований лише за умовами, зазначеними у повідомленні. Якщо в процесі виконання іноземцем роботи змінюється посада або зменшується обсяг роботи, крім зміни договору, необхідно подати нове повідомлення до управління зайнятості протягом 14 днів від настання таких змін.


Однак, значним полегшенням є те, що закон дозволяє збільшувати розмір робочого часу або кількість годин роботи іноземця з пропорційним збільшенням його заробітної плати без необхідності подання нового повідомлення.


Іншим важливим моментом є те, що в ситуації, коли громадянин України отримує дозвіл на тимчасове проживання та роботу (єдиний дозвіл), роботодавець повинен буде повідомити управління зайнятості, якщо рішення про видачу дозволу було видано з умовою подальшого повідомлення, про яке йдеться в ст. 22 так званого Спеціального закону. Повідомлення слід зробити через портал praca.gov.pl протягом 14 днів з моменту вручення рішення іноземцю. 


Обов'язки роботодавця

Існують обов'язки роботодавця, дотримання яких має вирішальне значення для забезпечення легальності праці не лише іноземців, але й усіх працівників незалежно від їхнього громадянства. До таких обов'язків відносяться: 

  • оплата праці працівників не може бути нижчою за мінімальну заробітну плату або мінімальну погодинну ставку,
  • роботодавець повинен укласти з кожним працівником письмовий договір із зазначенням умов праці, таких як вид роботи, оплата праці, робочий час, відпустки тощо, а у випадку громадянина України - письмовий договір, який враховує умови, що містяться в повідомленні, поданому до управління зайнятості,
  • працівник повинен бути заявлений на соціальне та медичне страхування протягом 7 днів з дня початку його працевлаштування.


Щодо визначення розміру заробітної плати, у 2023 році мінімальна заробітна плата за роботу на повний робочий день (тобто на ставці) з 1 липня 2023 року становить 3 600 злотих брутто (до 30 червня 2023 року це було 3 490 злотих брутто). Мінімальна годинна ставка з 1 липня 2023 року становить 23,50 злотих брутто (до 30 червня 2023 року це було 22,80 злотих брутто за годину).


На підставі передачі даних в Управління соціального страхування (у випадку договору доручення (umowa zlecenia) при добровільній оплаті лікарняних внесків), громадянин України як працівник має право на:

  • допомогу у разі хвороби або нещасного випадку на роботі,
  • декретні виплати,
  • безкоштовне користування медичними послугами (не стосується договорів підряду (umowa o dzieło) – це цивільно-правові договори, які укладаються з метою виконання конкретної роботи або завдання).


Найпоширеніші помилки

Також варто звернути увагу на поширені помилки, які часто виникають при працевлаштуванні громадян України і можуть призвести до нелегального працевлаштування:

  1. Відправлення повідомлення до повітового управління зайнятості після закінчення 14-денного терміну з моменту працевлаштування. Наприклад, громадянин України був працевлаштований 01.10.2022 року. Повідомлення було відправлено до повітового управління зайнятості 16.10.2022 року. Під час перевірки, проведеної Державною інспекцією праці або Прикордонною службою, працевлаштування може бути визнане нелегальним. У такому випадку єдиним способом забезпечити легальність працевлаштування є припинення поточних трудових відносин і укладення нових, з одночасним дотриманням обов'язку повідомлення у встановленому терміні.
  2. Неподання повідомлення до повітового управління зайнятості протягом 14 днів від отримання іноземцем рішення про видачу дозволу на тимчасове перебування та роботу, якщо рішення про видачу дозволу було видано з урахуванням вимоги про повідомлення, про яку йдеться в ст. 22 т. зв. Спеціального закону.
  3. Зміна умов працевлаштування (наприклад, скорочення робочого часу, переведення на іншу посаду тощо) без надсилання нового повідомлення. Зміна умов працевлаштування, а отже, підписання додатку до контракту або укладення нового контракту з громадянином України тягне за собою подання нового повідомлення до повітового центру зайнятості протягом 14 днів з моменту його укладення.


Заключні зауваження

Підсумовуючи, можна ствердити, що рішення, запроваджене т.зв. Спеціальним законом щодо працевлаштування громадян України, є надзвичайно корисним. Нові положення враховують не тільки ситуації осіб, що знаходяться під тимчасовим захистом, але й громадян України, які прибули до Польщі до 24 лютого 2022 року. Впроваджені зміни спрямовані на створення спрощених умов працевлаштування для громадян України. Однак слід пам'ятати, що при використанні цієї форми працевлаштування громадянина України роботодавець зобов'язаний дотримуватися відповідного терміну подачі повідомлення. Крім того, залежно від ситуації, важливо пам'ятати, що зміни в умовах працевлаштування, які можуть відбутися в процесі роботи, можуть призвести до необхідності подачі ще одного повідомлення. У контексті працевлаштування громадян України важливо також пам'ятати, що обов'язковою умовою для законної роботи іноземця є легальність його перебування на території Республіки Польща та дотримання основних аспектів легальності працевлаштування. Роботодавці повинні укладати письмові договори з іноземцями та дотримуватися всіх необхідних юридичних формальностей. 


Дотримання належної обережності та виконання вимог законодавства є ключовим для забезпечення прозорості та законності працевлаштування іноземних громадян, що сприяє справедливому функціонуванню ринку праці відповідно до законодавчого регулювання.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine
    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    1 вирішених питань
    30 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені