Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

ІНДИВІДУАЛЬНА ПІДПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В ПОЛЬЩІ

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

05/09/2023

Поняття індивідуальної підприємницької діяльності 

Відповідно до Закону від 6 березня 2018 р. про підприємництво, підприємницька діяльність – це "організована діяльність, спрямована на отримання прибутку, яка здійснюється від свого імені та на постійній основі". Можна сказати, що це форма організованої економічної діяльності, в якій фізична або юридична особа здійснює діяльність, спрямовану на отримання прибутку шляхом виробництва, торгівлі або надання послуг.


Варто зазначити, що в Польщі існує кілька різних правових форм ведення бізнесу, таких як:

  • індивідуальна підприємницька діяльність (jednoosobowej działalności gospodarcza, JDG), яка є відповідником української фізичної особи-підприємця (ФОП),
  • цивільне товариство (spółka cywilna),
  • господарські товариства (spółki handlowe): 
  • партнерські товариства (spółki osobowe): (повне (jawna), партенрське (partnerska), командитне (komandytowa) та командитно-акціонерне (komandytowo-akcyjna));
  • господарські товариства (spółki kapitałowe): (товариство з обмеженою відповідальністю (spółka z o.o.) та акціонерне товариство (spółka akcyjna)).


Вибір відповідної форми залежить від багатьох факторів, таких як сфера діяльності, кількість партнерів, вид капіталу, плани розвитку, а також переваги стосовно юридичної та фінансової відповідальності. Кожна форма має свої переваги та обмеження, тому бажано ретельно розібратися в їхніх відмінностях і проконсультуватися з юристом або експертом перед тим, як зробити вибір. Натомість, найпростішою та найшвидшою формою створення та ведення бізнесу є індивідуальна підприємницька діяльність (JDG).


Враховуючи визначення підприємницької діяльності важливим елементом є особисте ведення діяльності та на власний рахунок. Щодо індивідуальної підприємницької діяльності, ця форма передбачає, що підприємець особисто веде підприємницьку діяльність власноруч, від власної особи та на свій особистий рахунок. Це означає, що підприємець особисто несе відповідальність за всі зобов'язання, пов'язані з діяльністю. Ведення бізнесу у формі індивідуальної підприємницької діяльності є популярним варіантом у таких галузях, як програмування, графічний дизайн та інші, де підприємець особисто надає послуги клієнтам. 


Особи, які мають право на здійснення індивідуальної підприємницької діяльності 

JDG може заснувати повнолітня, дієздатна особа. Неповнолітня особа також може відкрити JDG, але для цього потрібна згода законного представника (напр. одного з батьків). З іншого боку, існують певні обмеження та додаткові вимоги, коли мова йде про іноземців.


Іноземець має право заснувати ФОП та керувати ним, якщо він відповідає одній із умов, зокрема:

  • є громадянином країн, що є членами Європейського Союзу та Європейського економічного простору,
  • є громадянином Сполучених Штатів Америки або Швейцарської Конфедерації, 
  • є громадянином України, який легально проживає в Польщі та має номер PESEL (докладніше описано в наступній частині), 
  • має дійсну Карту поляка, 
  • має дозвіл на постійне проживання, 
  • має дозвіл на проживання довготермінового резидента Європейського Союзу,
  • має дозвіл на тимчасове проживання, наданий у зв'язку, серед іншого, з возз'єднанням з сім'єю, яка легально проживає в Польщі, навчанням в університеті,
  • має статус біженця, 
  • має додатковий захист, 
  • має дозвіл на проживання з гуманітарних міркувань або дозвіл на толерантне проживання,
  • має дозвіл на тимчасове проживання і перебуває у шлюбі з громадянином Польщі, який проживає на території Польщі,
  • має дозвіл на тимчасове проживання з метою здійснення підприємницької діяльності, виданий у зв'язку з продовженням вже здійснюваної підприємницької діяльності на підставі запису в Центральному реєстрі підприємницької діяльності та інформації (CEIDG), 
  • має тимчасовий захист в Польщі,
  • є учасником програми підтримки іноземців у сфері відкриття та ведення підприємницької діяльності на території Польщі: Польща. Бізнес-гавань.


Відповідно до Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни (т.зв. Спеціальний закон), громадяни України мають право засновувати та провадити підприємницьку діяльність на території Республіки Польща на тих самих умовах, що й громадяни Польщі, у разі, коли їхнє перебування вважається законним та за умови, що громадянин України отримав номер PESEL.


Спеціальний закон дозволяє громадянину України, який має намір відкрити компанію в Польщі, вибрати організаційно-правову форму своєї діяльності відповідно до своїх потреб. Однак слід враховувати, що на підставі цього ж Спеціального закону у випадку, коли перебування підприємця (громадянина України), який здійснює JDG на території Польщі, втрачає законність, то він підлягає усуненню з Централізованого реєстру відомостей та інформації про господарську діяльність (CEIDG, відповідник українського ЄДРПОУ).


Іноземці, які не відповідають умовам, що дозволяють їм безпосередньо здійснювати індивідуальну підприємницьку діяльність, мають можливість займатися підприємницькою діяльністю на підставі інших правових форм, наприклад, керувати компанією у формі співтовариства.


Переваги та недоліки індивідуальної підприємницької діяльності 

JDG, безсумнівно, є найпростішою формою ведення бізнесу, яка має як певні переваги, так і певні виклики. До основних переваг ведення бізнесу в формі JDG можна віднести:

  • процес заснування та ведення JDG зазвичай менш складний, ніж, наприклад, у випадку з товариствами,
  • відсутність оплат, пов'язаних зі створенням підприємницької діяльності,
  • відсутність вимог стосовно внесення статутного капіталу,
  • гнучкість при відкритті, призупиненні та ліквідації підприємницької діяльності,
  • можливість оптимізації оподаткування через вибір форми сплати податків,
  • можливість спрощеного ведення бухгалтерського обліку,
  • можливість скористатися пільгами на старті (наприклад, т.зв. «малий ZUS»).


У свою чергу, до основних недоліків JDG можна віднести: 

  • відповідальність усім своїм майном за зобов'язаннями (у разі банкрутства підприємець несе відповідальність за збитки компанії своїм особистим майном),
  • оплата повних страхових внесків під час підприємницької діяльності (за винятком початкового періоду, пов’язаного з так званою стартовою пільгою та зменшенням внесків),
  • відсутність пільг, як у працівників, таких як оплачувані відпустки тощо,
  • ризикована форма для підприємств з великими масштабами (підприємець також несе відповідальність за дії своїх працівників).


Вищезгадані переваги та недоліки стосуються JDG. Також важливо враховувати, що JDG - це одна з кількох можливих юридичних форм підприємницької діяльності. Однак саме ведення бізнесу має свої власні переваги та недоліки. До головних переваг можна віднести:

  • незалежність і гнучкість у роботі, 
  • заробіток без верхньої межі , 
  • можливість саморозвитку та самореалізації.


У свою чергу, основними недоліками є:

  • відсутність гарантії стабільного доходу та нерегулярність прибутків, 
  • підприємець зобов’язаний вирішувати формальні питання та своєчасно сплачувати податкові зобов’язання, а також сплати внесків до Управління соціального страхування (ZUS),
  • ризик невдачі,
  • відсутність оплачуваної відпустки.


Насамкінець, перед тим, як прийняти рішення про відкриття бізнесу, бажано ретельно проаналізувати всі аспекти і подумати, чи це оптимально для конкретної особи, яка планує вести бізнес. Варто пам'ятати, що завжди існує певний ризик невдачі, проте підприємець повинен спланувати свої дії таким чином, щоб максимально зменшити цей ризик.


Процедура реєстрації індивідуальної підприємницької діяльності 

Реєстрація індивідуальної підприємницької діяльності в Польщі пов'язана із отриманням запису у реєстрі CEIDG. Якщо особа, (проаналізувавши вимоги до відкриття JDG) має право на відкриття підприємницької діяльності та вирішила вести підприємницьку діяльність у такий спосіб, існує два способи зареєструвати підприємництво: онлайн або у відповідній установі.

 

Традиційно підприємство можна зареєструвати в адміністрації міста або гміни (громади), у той час як онлайн це можна зробити на веб-сайті: https://www.biznes.gov.pl/pl. Реєстрацію в установі можна здійснити за дорученням або самостійно (завантаживши заяву з веб-сайту адміністрації, створюючи її у відповідному застосунку або отримуючи бланк безпосередньо в адміністрації). Заяву можна надіслати поштою рекомендованим листом. Однак, найбільш популярним і зручним способом є онлайн-реєстрація. У такій ситуації необхідно спочатку створити обліковий запис, потім заповнити реєстраційну заявку та підписати її довіреним профілем, кваліфікованим підписом або особистим підписом. Одночасно з подачею заяви на реєстрацію в CEIDG, обома способами можна подати заяву на страхування в ZUS або подати заяву на реєстрацію або актуалізацію VAT-R. На жаль, при подачі заяви через Інтернет неможлива реєстрація за дорученням. Звичайно, незалежно від способу, перед реєстрацією бажано спочатку підготувати необхідні дані та документи, наприклад, посвідчення особи або паспорт, номер PESEL, адресу електронної пошти та контактний номер телефону. Також бажано заздалегідь проаналізувати питання самої підприємницької діяльності, які виникнуть на етапі реєстрації. 


Одним з таких елементів є назва, яка в реєстрі CEIDG повинна обов'язково включати ім'я та прізвище підприємця. Однак також можна додати другу частину назви, яка може, наприклад, описувати виконувану діяльність.


Під час відкриття підприємницької діяльності виникає вимога вказати адресу чи адреси. Однією з таких адрес є адреса для кореспонденції – тобто місце, куди буде надходити кореспонденція, пов'язана з підприємницькою діяльністю. Наступна адреса – це адреса постійного місця ведення діяльності, якщо бізнес буде здійснюватися у фіксованому місці. Може знадобиться подання більше ніж однієї адреси, якщо діяльність буде виконуватися в різних місцях, таких як філії, підрозділи, склади або пункти приймання замовлень. Варто пам’ятати, що подаючи кожну з цих адрес в CEIDG, необхідно мати відповідні права на нерухоме майно, а також, у деяких ситуаціях (напр. оренда), також згоду власника приміщення на ведення бізнесу за вказаною адресою. У випадках, якщо підприємець надає послуги безпосередньо на території клієнта, існує можливість ведення мобільної діяльності. 


Іншим не менш важливим елементом є коди Польської класифікації видів діяльності (PKD, відповідник українського КВЕД). Коди PKD - це набір числових кодів, які використовуються для класифікації різних видів підприємницької діяльності. Вибір відповідного коду PKD є важливим при реєстрації компанії, оскільки він визначає основні сфери, в яких компанія буде здійснювати свою діяльність. Перелік кодів PKD можна знайти на сайті https://www.biznes.gov.pl/pl/tabela-pkd. При реєстрації господарської діяльності в CEIDG потрібно вибрати один основний код PKD, тобто т.зв. основну діяльність, яка буде виконуватися найчастіше, і інші коди PKD, які стосуються інших видів діяльності. Важливо обрати такі коди PKD, які найкраще відображають сфери, в яких буде працювати підприємець, оскільки вони можуть впливати на різні аспекти його діяльності, такі як податкові пільги чи правила, що регулюють певну галузь. Зверніть увагу, що деякі коди PKD можуть вимагати додаткових дозволів, концесій, ліцензій або запису в реєстрі регульованої діяльності, перш ніж компанія почне працювати. Прикладом такої діяльності може бути транспортна галузь, для якої потрібна відповідна ліцензія, або гастрономія (напр. дозвіл на продаж алкоголю). Більше інформації на цю тему можна знайти на сторінці https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00116 .


Одним з найважливіших елементів є вибір форми оподаткування доходу для фізичних осіб, так званого PIT. Маємо кілька варіантів оподаткування доходу від підприємницької діяльності: 

  • на загальних умовах відповідно до податкової шкали (skali podatkowej) (ставка податку 12% / 32%),
  • за фіксованою ставкою (stawki liniowej) (ставка податку 19%), 
  • єдиним внеском на зафіксовані доходи (ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych). 


У випадку оподаткування на основі податкової шкали та фіксованої ставки, основою для оподаткування є отриманий прибуток (dochody). Однак у випадку єдиного внеску на зафіксовані доходи основою для оподатковуння є отриманий дохід (przychód). Застосування єдиного внеску щодо зафіксованих доходів не завжди можливе, в основному через обмеження щодо окремих видів діяльності, які не відповідають умовам застосування цієї форми оподаткування. Обираючи форму оподаткування, варто враховувати очікувані доходи, витрати на ведення бізнесу та податкові пільги, які пропонує той чи інший варіант. Завжди варто проконсультуватися з податковим експертом або бухгалтером, щоб вибрати форму оподаткування, яка найкраще підходить до запланованої діяльності. 


Виконуючи підприємницьку діяльність, важливо пам’ятати про питання, пов’язані з податком на додану вартість (ПДВ), тобто податком на товари та послуги. Це вид податку, який сплачується на кожному етапі виробництва та торгівлі товарами та послугами і додається до кожної операції. Як правило, підприємець повинен зареєструватися як платник ПДВ (VAT), але немає обов’язку це робити, якщо продаж не перевищує межу 200 000 злотих на рік і якщо продаються лише товари та послуги, звільнені від ПДВ. Для отримання додаткової інформації про ПДВ та деталі звільнення від сплати ПДВ, можна знайти на сторінці: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00246.


Далі варто обрати форму ведення бухгалтерського обліку. Це може бути спрощений або повний облік. Також слід проаналізувати питання, пов'язані з фіскальним касовим апаратом, необхідність якого також залежить від деталей підприємницької діяльності. Через складність аспектів, пов'язаних з податковим законодавством, соціальним забезпеченням та правилами бухгалтерського обліку, доцільно звернутися за допомогою до експертів з бухгалтерського обліку та податкових консультантів. Такі фахівці можуть допомогти вам вибрати оптимальну форму оподаткування, вести бухгалтерський облік і розрахувати належні податки та внески на соціальне страхування. Крім того, ведення бухгалтерського обліку можна віддати на аутсорсинг (напр. бухгалтерській фірмі). 


Для ведення підприємницької діяльності необхідний банківський рахунок. Це може бути приватний рахунок, але якщо підприємець є платником ПДВ або операції здійснюються за механізмом розділених платежів, необхідний буде рахунок підприємства.


Підприємець, який займається підприємницькою діяльністю, повинен сплачувати внески до ZUS на соціальне страхування, з яких внески на пенсію, інвалідність та нещасні випадки є обов'язковими, а сплата страхових внесків на випадок хвороби є добровільною.


Важливо!

Підприємці, які розпочинають свою діяльність, якщо вони відповідають певним умовам, мають можливість протягом перших шести місяців скористатися так званою "стартовою пільгою". Вона дозволяє частково звільнитися від сплати внесків (стартова пільга не поширюється на медичне страхування). Після закінчення цих шести місяців з'являється ще одна можливість зменшити внески, тобто протягом наступних 24 місяців підприємець може сплачувати зменшені внески на пільговій основі.


Варто пам'ятати, що реєстрація компанії в CEIDG пов'язана з певними зобов'язаннями. Зареєструвавши компанію в CEIDG, підприємець буде автоматично зареєстрований як платник внесків у ZUS та як платник податків у податковій інспекції. Однак, якщо підприємець буде платником ПДВ, він повинен зареєструватися як платник ПДВ не пізніше, ніж за день до початку діяльності. Що стосується соціального страхування в ZUS, то необхідно подати заявку на страхування протягом семи днів після початку підприємницької діяльності. Залежно від виду діяльності можуть виникати й інші зобов'язання, наприклад, вимоги щодо захисту даних або необхідність отримання відповідних дозволів, ліцензій чи концесій.


Витрати пов'язані зі створенням індивідуальної підприємницької діяльності

Подання заявки на внесення до CEIDG не передбачає жодних оплат. Звісно, у випадку, якщо ми хочемо скористатися підтримкою компетентної особи при реєстрації нашої компанії, це може супроводжуватися платою за таку послугу. Також варто врахувати, що підприємницька діяльність буде пов'язана з певними оплатами та витратами, до яких слід віднести раніше описані податки на прибуток в залежності від обраної форми, податок на додану вартість (ПДВ), якщо діяльність підпадає під ПДВ, а також внески ZUS. До цього слід додати витрати на ведення бухгалтерського обліку. 


Залежно від виду діяльності може бути плата за ліцензії, дозволи чи концесії, або, наприклад, витрати на утримання офісу, якщо діяльність здійснюється в орендованому приміщенні. Сюди також можна додати інші операційні витрати: наприклад, витрати на маркетингові послуги, придбання обладнання, матеріалів або реагентів для виробництва та комісії за зовнішні послуги, а також внески на інше страхування в залежності від потреб (наприклад, страхування цивільної відповідальності підприємницької діяльності). У випадку, коли буде необхідна допомога експерта (напр. юриста), це також супроводжуватиметься додатковими витратами. 


Варто звернути увагу, що витрати можуть варіюватися в залежності від галузі, місця розташування та масштабу діяльності. Варто завжди підготувати докладний кошторис перед початком підприємницької діяльності, щоб мати повний огляд витрат, пов'язаних з нею. 


Термін реєстрації індивідуальної підприємницької діяльності 

Розгляд заявки щодо реєстрації фірми в CEIDG повинен відбутися не пізніше наступного робочого дня після дня надходження заявки. Однак на практиці трапляються ситуації, коли внесення до CEIDG або присвоєння номеру NIP відбувається протягом декількох робочих днів. 


Заключні зауваження

Підсумовуючи, реєстрація JDG може бути привабливим варіантом для тих, хто хоче більше незалежності, розвивати власні ідеї та контролювати свій професійний шлях. Особливо, враховуючи полегшення щодо можливості створення JDG для іноземців, зокрема для громадян України. Однак варто ретельно зважити переваги та труднощі ведення бізнесу та адаптувати вибір до своїх цілей та фінансового стану. Перш ніж прийняти рішення, варто проконсультуватися з експертами в галузі бухгалтерського обліку, податків або юристами, щоб отримати повне уявлення про те, що може передбачати реєстрація та ведення JDG.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine
    Представництво Данської Ради в справах біженців в Україні Ukraine

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    1 вирішених питань
    30 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені