Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

ДОЗВІЛ НА ТИМЧАСОВЕ ПРОЖИВАННЯ В ПОЛЬЩІ

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

01/08/2023

Підготовано Фундацією Інститут верховенства права на замовлення Данської ради у справах біженців 10 липня 2023 р. / Prepared by the Rule of Law Institute Foundation on behalf of the Danish Refugee Council 10 July 2023


Загальна інформація

Громадяни України, які мають PESEL зі статусом UKR і користуються тимчасовим захистом у Республіці Польща, отримали можливість подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання, однак лише для певних цілей. Детальні умови та процедури для конкретних видів дозволів, а також інформація, яка може бути корисною для тих, хто зацікавлений у подачі заяви на отримання цих дозволів на проживання, представлені нижче. 


Дозвіл на тимчасове проживання є формою дозволу, що надає іноземцям право законно перебувати на території Польщі протягом визначеного періоду часу. Це офіційний документ, що забезпечує право іноземця на проживання у Польщі. У свою чергу, посвідка на проживання (karta pobytu) є офіційним документом, що видається іноземцям, які мають дозвіл на тимчасове проживання або інший статус, що дає право на проживання на території Польщі, такий як постійний дозвіл на проживання, дозвіл на тривале перебування громадянина ЄС, додатковий захист, дозвіл на проживання з гуманітарних міркувань або статус біженця в Польщі. Карта побиту підтверджує наявність легального статусу перебування на період, на який вона була видана. Водночас, протягом свого терміну дії вона підтверджує особу іноземця під час його проживання на території Польщі і дозволяє багаторазовий перетин кордону з проїзним документом без необхідності отримання візи. Крім того, посвідка на проживання (karta pobytu) є документом, який дозволяє подорожувати іншими країнами-членами Шенгенської зони на період, що не перевищує 90 днів протягом кожних 180 днів. Візуально посвідка на проживання (karta pobytu) виглядає як пластикова картка, що містить основні дані власника.


Починаючи з 1 квітня 2023 року, громадяни України, які мають номер PESEL зі статусом UKR, можуть подавати заяви на отримання дозволу на тимчасове перебування в Польщі лише з метою: 

  • працевлаштування,
  • виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації (т. зв. Blue Card),
  • ведення господарської діяльності.


Ці питання регулюються положеннями Закону від 13 січня 2023 року про внесення змін до Закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни та деяких інших законів (так званого спецзакону). 


Інші причини не дають права громадянам України, які користуються тимчасовим захистом (наприклад, студентам або пенсіонерам), подавати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання, а якщо така заява буде подана, вона буде залишена без розгляду. Це означає, що на сьогодні громадяни України, які користуються тимчасовим захистом, можуть подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання лише з трьома вищезазначеними цілями, тоді як ті, хто має іншу причину перебування в Польщі (яка зазвичай кваліфікується як інша підстава для отримання дозволу на проживання), повинні утриматися від подання заяви на отримання дозволу на тимчасове перебування. 


Важливо! Громадяни України, які прибули до Польщі до 24 лютого 2022 року і НЕ користуються тимчасовим захистом, можуть подати заяву на отримання дозволу на тимчасове перебування з будь-якою метою на тих самих умовах, що й до 24 лютого 2022 року. Це може бути дозвіл на тимчасове проживання з метою продовження навчання або з метою проживання з іноземцем (возз'єднання сім'ї).


Легальність перебування

Громадяни України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, мають можливість подати заяву на отримання вищезгаданого дозволу на проживання, але це не є обов'язковим. Ті, хто не скористається цим рішенням, все одно зможуть легально проживати в Польщі на підставі тимчасового захисту. Варто зазначити, що наразі легальність перебування для всіх громадян України, які перебувають під тимчасовим захистом, незалежно від підстави їхнього перебування продовжено до 4 березня 2024 року. 


Оцінка доцільності клопотання про надання дозволу на тимчасове проживання

Отримання позитивного рішення про надання дозволу на тимчасове проживання призводить до припинення дії тимчасового захисту і застосування до іноземця положень т. зв. Спеціального закону. Тому подання заяви є вигідним для тих, хто хоче залишитися та оселитися в Польщі. У зв'язку з цим, іноземці повинні самостійно оцінити, що для них краще: отримання дозволу на тимчасове проживання в Польщі чи збереження тимчасового захисту. Крім того, слід взяти до уваги, що т.зв. Спеціальний закон враховує, що не кожен громадянин України може виконати вимоги для отримання дозволу на тимчасове проживання (напр., мінімальна заробітна плата при наданні дозволу на тимчасове проживання і роботу або необхідний дохід і працевлаштування працівників при наданні дозволу на підставі господарської діяльності). Це означає, що громадяни України, які не відповідають цим критеріям, наприклад, заробляють менше рівня мінімальної заробітної плати, мають можливість отримати дозвіл на тимчасове проживання на 1 рік завдяки спрощенням, які описуються нижче, або ж можуть отримати дозвіл на тимчасове проживання на строк до 3 років, якщо вони відповідають цим вимогам. 


Можливості клопотання про надання дозволу на тимчасове проживання

Іноземець, який має намір перебувати в Польщі довше, ніж 3 місяці, і метою його перебування є виконання роботи, може подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання з метою виконання роботи за умови виконання наступних вимог:

  1. іноземець має медичне страхування в розумінні положень закону від 27 серпня 2004 р. про медичні послуги, що фінансуються з публічних коштів, або підтвердження того, що страховик покриває витрати на лікування на території Республіки Польща;
  2. заробітна плата, зазначена у додатку до заяви на отримання дозволу на проживання, не менша, ніж заробітна плата працівників, що працюють у такому ж обсязі робочого часу або виконують роботу подібного характеру чи на порівняній посаді;
  3. Місячна заробітна плата, про яку йдеться в пункті 2, не є нижчою, ніж мінімальна заробітна плата, незалежно від обсягу робочого часу та виду правовідносин, на підставі яких іноземець виконує роботу. 


Іноземець, який має намір перебувати в Польщі понад 3 місяці, може подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання з метою виконання роботи в професії, що вимагає високих кваліфікацій, якщо виконуються такі вимоги:

  • метою його перебування в Польщі є зайнятість у професії, що вимагає високих кваліфікацій;
  • іноземець уклав на термін не менше 1 року трудовий договір, договір про надомну роботу або цивільно-правовий договір, на підставі якого виконує роботу, надає послуги або перебуває в трудових відносинах,
  • іноземець має підтверджені кваліфікації та відповідає іншим умовам, які є необхідними для наміру працювати за регламентованою професією,
  • іноземець має вищу професійну кваліфікацію,
  • річна заробітна плата брутто іноземцю (в результаті щомісячної або річної винагороди), вказана у договорі, не менша, ніж еквівалент 150% середньої заробітної плати за рік, що передує укладенню договору, яку оголошує Головний статистичний офіс. У першому кварталі 2023 року середня заробітна плата становила 7124,26 злотих.


На отримання дозволу на тимчасове проживання з метою ведення господарської діяльності може подаватися іноземець, який має намір перебувати в Польщі понад 3 місяці та основною метою перебування якого є ведення господарської діяльності та/або виконання роботи шляхом виконання функцій у правлінні товариства з обмеженою відповідальністю або акціонерного товариства, яке він заснував або частку чи акції якого він набув чи придбав.


Спрощені процедури для громадян України

Відповідно до статті 42а § 1 т.зв. Спеціального закону: "Якщо громадянин України не відповідає вимогам для надання дозволу на тимчасове проживання у зв'язку із заявленою метою перебування або обставини, які є підставою для подання заяви про надання цього дозволу, не виправдовують його проживання на території Республіки Польща на термін, що перевищує 3 місяці, або обставини, що обґрунтовують відмову у наданні йому дозволу на тимчасове проживання, відмінні від тих, що визначені в ст. 100 ч. 1 пп. 2)-5) або ст. 165 ч. 1 Закону від 12 грудня 2013 р. "Про іноземців", до 4 березня 2024 р. йому видається дозвіл на тимчасове проживання строком на 1 рік від дати прийняття рішення". Це означає, що якщо громадянин України отримує заробітну плату, меншу за мінімальну, і подає заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання та роботу, то на підставі вищезазначеного положення йому буде видано дозвіл строком на 1 рік. 


Важливо, що для всіх громадян України, які після 1 квітня 2023 року подають або подаватимуть документи на отримання дозволу на тимчасове проживання з метою ведення господарської діяльності, тимчасово не вимагається підтвердження достатнього розміру доходу, отриманого в податковому році, що передує подачі документів на отримання посвідки на тимчасове проживання, а також не вимагається працевлаштування щонайменше 2 працівників або ведення діяльності, яка приноситиме необхідний дохід в майбутньому. Дія цих вимог тимчасово призупинена до 4 березня 2024 року.


Обговорені вище аспекти значно спрощують процес отримання дозволу на тимчасове проживання для громадян України. Важливо зазначити, що нові положення поширюються не лише на осіб, які користуються тимчасовим захистом, а й на всіх громадян України. Завдяки внесеним змінам вся процедура отримання дозволу на тимчасове перебування стає більш гнучкою і доступною для громадян України.


Порядок видачі дозволу на тимчасове проживання

Дозвіл на тимчасове проживання видається на максимальний термін до 3 років. При подачі заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання в іноземця беруть відбитки пальців, які будуть внесені до посвідки на проживання (karta pobytu). Це стандартна процедура, яка має на меті однозначну ідентифікацію особи, яка звертається за дозволом.


У випадку, якщо вже було взято відбитки пальців у іноземця при реєстрації заяви на отримання ідентифікаційного номера PESEL зі статусом UKR, повторне подання відбитків пальців не є обов'язковим. Однак воєвода може вимагати особистої присутності заявника для пред'явлення оригіналу документа, що посвідчує особу. Крім того, у разі позитивного рішення про надання дозволу, воєвода може також вимагати надання відбитків пальців, якщо раніше взяті відбитки не були збережені в окремій базі даних. Процес легалізації перебування відбувається відділом з питань іноземців відповідного воєводської адміністрації (уряду). Заяву слід подати до воєводи за місцем проживання/перебування іноземця, який звертається з проханням про видачу дозволу. Наприклад, якщо іноземець мешкає у Любліні, заяву слід подати до Люблінського Воєводського Уряду. Список воєводських адміністрацій можна знайти на сайті: https://www.gov.pl/web/gov/uw 


Заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання можна подати двома способами. По-перше, за допомогою пошти або в канцелярії відділу або делегатури воєводського уряду. Датою подачі заяви вважається дата, коли була подана заява до уряду або дата, зазначена на поштовому штемпелі. У цьому випадку при подачі заяви не знімаються відбитки пальців, а подані документи не перевіряються на відповідність оригіналам. За такої ситуації також неможливо отримати штамп у паспорті на підтвердження подачі заяви. При використанні цього варіанту іноземцю після певного часу надходить виклик на усунення формальних недоліків, таких як відбір відбитків пальців та перевірку оригіналів документів. Провадження розпочинається лише після виконання цих кроків, тобто після усунення формальних недоліків у заяві. Час очікування першого виклику залежить від кількості заявок, що очікують на реєстрацію, і може становити від кількох тижнів до кількох місяців. Це також збільшує період очікування на прийняття рішення у справі.  


Другим способом подання заявки є попередня домовленість про візит у відділі або делегації воєводського уряду. Під час подання заяви посадовець перевіряє документи (копії документів засвідчуються як відповідні оригіналу) та приймає заяву з додатками. Під час візиту у іноземця беруться відбитки пальців, а також ставиться штамп у паспорт (якщо термін подачі заяви був дотриманий і немає сумнівів щодо легальності перебування іноземця в Польщі). Слід пам'ятати, що заяву на отримання дозволу на проживання слід подати не пізніше останнього дня легального перебування в Польщі. Це важливо для того, щоб уникнути нелегального перебування та можливих наслідків, пов'язаних з порушенням міграційного законодавства. Зазвичай, в такому випадку, термін прийняття рішення про надання дозволу на тимчасове проживання є коротшим.


Подання заяви через канцелярію або пошту є більш зручним у випадку, коли відсутня можливість здійснити резервацію і потрібно подати заяву у певні терміни. Кожна адміністрація має власні вказівки щодо резервації візиту з метою подання заяви про надання дозволу. Це може бути телефонна реєстрація, онлайн-реєстрація через веб-сайт, або реєстрація на спеціальній платформі. Перевірку методів реєстрації в окремих воєводствах можна здійснити на веб-сайті кожного з урядів: https://www.gov.pl/web/gov/uw


Вимоги 

Залежно від воєводства, в якому іноземець подає заяву про отримання тимчасового дозволу на проживання, а також від мети його перебування, можуть бути відмінності у вимогах до документів, які потрібно надати до адміністрації. Рекомендується перевірити вимоги до документів перед поданням заяви на веб-сайті відповідного воєводського уряду відповідно до мети перебування. 


Серед основних документів, що вимагаються від громадян України, які подають заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання - окрім заповненої та підписаної власноруч заяви про надання дозволу на тимчасове проживання в Польщі - можна виділити такі: 

  • 4 актуальні фотографії (непошкоджені, кольорові, з хорошою різкістю; розміром 35 мм × 45 мм; зроблені не раніше як за 6 місяців до дня подання заяви; із зображенням обличчя від верхньої частини голови до верхньої частини плечей, таким чином, щоб обличчя займало 70-80% фотографії, на однорідному світлому фоні, із зображенням іноземця, який дивиться прямо перед собою, з відкритими очима, не прикритими волоссям, з природним виразом обличчя і закритим ротом, з відтворенням природного кольору шкіри, з чітким зображенням очей іноземця, особливо зіниць, при цьому лінія очей іноземця повинна бути паралельна верхньому краю фотокартки); 
  • ксерокопія дійсного проїзного документу- в особливо обґрунтованому випадку, якщо іноземець не має дійсного проїзного документу і немає можливості його отримати, він може пред'явити інший документ, що посвідчує його особу таким чином і не викликає сумнівів;
  • підтвердження оплати гербового збору;
  • в ситуації коли інтереси представляє довірена особа, то потрібно додати довіреність разом з підтвердженням оплати гербового збору;
  • обов'язкові додатки до заяви, залежно від типу дозволу:


1. у випадку складання заявки на отримання дозволу на тимчасове проживання та роботу (загальний дозвіл):

  • додаток № 1 до заяви про надання дозволу на тимчасове проживання, заповнений повністю роботодавцем і підписаний особою, яка має право представляти роботодавця (за відсутності заява залишиться без розгляду). Зверніть увагу, що умови працевлаштування, зазначені в додатку № 1, повинні бути актуальними на день видачі дозволу і повинні відповідати умовам, що випливають з інших документів, наприклад, трудового договору. Додаток № 1 є основою для визначення того чи має іноземець мету, що обґрунтовує його перебування в Польщі понад 3 місяці, дохід з роботи у необхідному обсязі та медичне страхування (у разі трудового договору або договору доручення).;
  • копія трудового договору, або копія договору доручення з рахунками за останні 3 місяці, або копія договору підряду;
  • копія медичного страхування (внесків до Управління соціального страхування (ZUS) за останні 3 місяці);
  • деякі уряди, у випадку подання заяви на підставі договору підряду, додатково вимагають довідку про відсутність податкової заборгованості.


2. у випадку складання заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання з метою виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації::

  • додаток № 1 до заяви про надання дозволу на тимчасове проживання, заповнений повністю роботодавцем і підписаний особою, яка має право представляти роботодавця (за відсутності заява залишиться без розгляду). Зверніть увагу, що шумови працевлаштування, зазначені в додатку № 1, повинні бути актуальними на день видачі дозволу і повинні відповідати умовам, що випливають з інших документів, наприклад, трудового договору;
  • додаток № 2 до заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання з метою виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації, повністю заповнений іноземцем (за відсутності заява залишиться без розгляду);
  • копія трудового договору, договору про надомну роботу, цивільно-правового договору, укладеного на строк не менше 1 року, що є підставою для виконання роботи в Польщі за професією, що вимагає високої кваліфікації;;
  • документ, що підтверджує вищу професійну кваліфікацію, тобто диплом, атестат або інший документ, що підтверджує наявність вищої освіти, або документ, що підтверджує щонайменше 5 років професійного досвіду, необхідного для виконання роботи, зазначеної в договорі, що є підставою працевлаштування (наприклад, довідки про роботу у попередніх роботодавців, трудові договори);
  • копія медичного страхування (внесків до Управління соціального страхування (ZUS) за останні 3 місяці);
  • деякі уряди, у випадку подання заяви на підставі договору підряду, додатково вимагають довідку про відсутність податкової заборгованості.


3. у випадку складання заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання з метою ведення господарської діяльності:

  • додаток № 1 до заяви про надання дозволу на тимчасове проживання, якщо іноземець запитує дозвіл на тимчасове проживання для виконання роботи, виконуючи функції в раді директорів товариства з обмеженою відповідальністю або акціонерного товариства, яке він створив або частку чи акції якого він придбав чи набув, або ведення справ командитного або командитно-акціонерного товариства комплементарем, або діючи в якості прокурента;
  • копія документа, що підтверджує стабільне та регулярне джерело доходу;
  • копія медичного страхування (внесків до Управління соціального страхування (ZUS) за останні 3 місяці);
  • копія документа, що підтверджує наявність місця проживання на території Польщі;
  • документи, що підтверджують розмір доходу, отриманого підприємцем, або документи, що підтверджують працевлаштування щонайменше 2 працівників на невизначений термін і на повну ставку протягом щонайменше 1 року, що передує подачі заяви, або документи, що підтверджують володіння коштами, що дозволяють виконати вищезазначені умови в майбутньому (ця вимога не застосовується в період до 4 березня 2024 року). 


Варто мати на увазі, що відсутність одного з перелічених документів може значно затягнути процес розгляду заяви. Уповноважений орган, який розглядає заяву, може вимагати від іноземця подачі відсутніх документів. Перед поданням заяви важливо ретельно перевірити, чи всі необхідні документи були додані до заяви.


Гербовий збір

Розмір ставок гербового збору залежить від типу дозволу і становить: 

  • 440 злотих - для дозволу на тимчасове проживання та роботу, а також для дозволу на тимчасове пїроживання з метою виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації, 
  • 340 злотих - для дозволу на тимчасове проживання з метою ведення підприємницької діяльності.


Під час подачі заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання в Польщі необхідно підтвердити оплату гербового збору. Сума збору може бути оплачена в касі воєводської адміністрації, де відбувається процедура, або перерахована на банківський рахунок місцевого самоврядування. У разі встановлення довіреної особи у справі, додатково стягується гербовий збір у розмірі 17 злотих. Оплата не вимагається, якщо довіреною особою є чоловік або дружина іноземця, а також у випадку батьків, дітей або рідних братів і сестер іноземця.


Після отримання рішення необхідно сплатити гербовий збір у розмірі 100 злотих за посвідку на проживання (karta pobytu).


Наступні кроки

Після подання заявки необхідно чекати на рішення відповідного органу. Важливо пам'ятати, що потрібно регулярно перевіряти кореспонденцію, яку ви отримуєте від воєводського уряду, який розглядає вашу заявку. У разі зміни адреси для кореспонденції, потрібно повідомити уряд про цю зміну. Якщо заявка містить помилки або бракує документів, воєводський уряд зв'язується для виправлення або доповнення заявки. Дозвіл на тимчасове проживання видається у формі адміністративного рішення (паперова копія). Після отримання рішення його потрібно перевірити на наявність помилок, чи всі внесені дані є правильними, включаючи ім'я та прізвище особи, яка подала заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання. Якщо виявлено наприклад, помилки у імені та прізвищі або неправильну дату народження і т.д., слід вимагати виправлення очевидної помилки. Після перевірки рішення, згідно з інструкціями, потрібно сплатити збір за видачу посвідки на проживання (karta pobytu) і здійснити формальності, пов'язані з її отриманням, згідно з процедурою відповідного органу. 


Терміни

Термін прийняття рішення про надання дозволу на проживання може залежати від індивідуальних обставин, місця подачі заяви, а також завантаженості відповідного уряду. Як правило, час очікування на розгляд заяви про видачу дозволу на тимчасове проживання в Польщі становить кілька місяців або більше. Однак, слід пам'ятати, що ці терміни є лише орієнтовними і можуть бути змінені. Подаючи заяву, варто пам'ятати про уважне заповнення документів і надання всієї необхідної інформації та додатків, що, безумовно, прискорить розгляд справи.


Заключні зауваження

Таким чином, громадяни України, які користуються тимчасовим захистом, повинні ретельно проаналізувати свою ситуацію і вирішити, чи отримання дозволу на тимчасове проживання є для них більш вигідним, ніж користування тимчасовим захистом. У випадку прийняття рішення про подання заяви на видачу такого дозволу, варто дотримуватися таких вказівок:

  • записатися на особистий візит до воєводського уряду, щоб подати заяву про видачу дозволу на тимчасове проживання,
  • заповнити заяву та підготувати необхідні документи і додатки до неї,
  • з'явитися у визначений термін до уряду для того, щоб подати заяву та здати відбитки пальців,
  • інформувати уряд у разі будь-яких змін, наприклад, зміни адреси до кореспонденції або місця роботи,
  • у разі виклику відповідного органу, виконати вимоги у визначений строк,
  • очікувати рішення,
  • у разі позитивного рішення виконати формальності для отримання посвідки на проживання (karta pobytu).

Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені