Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Чи є альтернавтива суду?

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

24/03/2023

24 лютого 2022 року Верховна рада України оголосила воєнний стан у зв'язку з вторгненням Росії на територію країни, що має суттєвий вплив на роботу всієї правової системи. Воєнний стан є одним із проявів введення спеціального правового режиму, який передбачає використання спеціальних правових засобів, що регулюють права людини та надають громадянам дозволи, заборони чи обмеження. Однак, Конституція України не дозволяє обмежувати повноваження судів, органів та установ системи правосуддя навіть у умовах воєнного стану.


Ще до введення воєнного стану українська судова система мала цілу низку системних проблем, а повномасштабне вторгнення викликало ще більші труднощі, які перешкоджають доступу до правосуддя та права на судовий захист для багатьох громадян України. Довіра до судової системи, навантаження на суддів та, як наслідок, значний час розгляду справ, невиконання або затримка виконання судових рішень, неможливість функціонування судів на певних територіях та неможливість передачі справ з одного суду до іншого, переміщення осіб, як в середині України так і за корднон - ці фактори дуже часто ускладнюють або виключають доступ особи до правосуддя.


У таких умовах, доцільним є використання позасудових способів вирішення спорів. Вони є альтернативою судовому процесу та можуть допомогти сторонам досягти вирішення без необхідності звертатися до суду. Переваги позасудових способів вирішення спорів полягають у тому, що вони можуть бути більш ефективними, економічними та менш формальними, ніж судові процеси. Крім того, вони можуть допомогти сторонам зберегти стосунки. Позасудові способи вирішення спорів розвиваються у багатьох країнах світу. Деякі країни встановлюють законодавство, що сприяє розвитку альтернативних способів вирішення спорів, і підтримують ініціативи у цьому напрямку. Виклики та стан судової системи України обумовлюють необхідність розвитку позасудових способів вирішення спорів.


 То яка альтернатива суду існує?


Медіація. Це процес вирішення конфліктів, під час якого сторони, що зіткнулися з проблемою, звертаються до нейтрального посередника (медіатора) з метою досягнення взаємно прийнятного рішення, яке задовольняє інтереси обох сторін.


Медіатор не вступає на бік жодної зі сторін, а допомагає їм знайти спільний мовний та культурний базис, сприяє залученню до обговорення додаткових аспектів, які сторони можуть не врахувати. Медіатор допомагає сторонам виявити потреби і інтереси один одного та спільно знайти рішення, яке було б вигідним для обох.


Консиліація: процес, подібний до медіації, але посередник (консиліатор) може висловлювати думку та давати рекомендації сторонам. Хоча обидві процедури базуються на принципах добровільності й конфіденційності та є досить гнучкими, консиліація дає змогу третій стороні консультувати з правових і матеріальних питань шляхом надання офіційних рекомендацій і пропозицій стосовно врегулювання спору.


Арбітраж. Це процес вирішення спорів, при якому сторони згодні вирішити свої спори поза судом, але звертаються до третьої сторони (арбітра) для прийняття рішення, яке буде для них обов'язковим. У процесі арбітражу сторони згодні на вибір третьої сторони - арбітра, який є нейтральним і незалежним від обох сторін і має відповідну кваліфікацію та досвід для вирішення конкретного спору. Арбітр слухає доводи обох сторін та приймає обов'язкове рішення.


Переговори. Пряме спілкування між сторонами для вирішення їхніх розбіжностей без залучення третьої сторони. Переговори є одним з позасудових методів вирішення конфліктів, при якому сторони намагаються досягти компромісу шляхом обговорення своїх позицій, потреб та інтересів. 


У процесі переговорів сторони збираються разом, щоб обговорити свої позиції та намагатися дійти до взаємно прийнятного рішення. У процесі переговорів сторони можуть запропонувати різні варіанти компромісу та шляхи розв'язання конфлікту, а також обговорити потенційні компроміси.


Усі перелічені методи можна використовувати як окремі процеси або в поєднанні один з одним для вирішення спорів. Це не єдині позасудові способи вирішення конфліктів, розповсюджені у світі, а зазначені уже існують та активно розвиваються в Україні.


Не всі конфлікти та спори можна вирішити поза судовою системою, проте не варто забувати про переваги альтернативних способів: збереження стосунків, конфіденційність, збереження часу та ресурсів сторін.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Дмитро Піддубний
    Дмитро Піддубний

    (4 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    11 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені