Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Реєстрація смерті, що настала на окупованих територіях

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

08/10/2024

У травні 2024 року до юриста БФ «Карітас Маріуполь», роботу якого підтримує DRC, звернувся переселенець з Маріуполя Дмитро. Його турбувала одна з найпоширеніших проблем, з якими звертаються по правову допомогу до Фонду — смерть близьких на окупованій території.


У квітні 2024 року в Маріуполі помер його дідусь, і Дмитро зіткнувся з проблемами під час реєстрації смерті. Єдиним документом, який йому вдалося отримати, була фотокопія медичної довідки про смерть. Він також мав фотокопію свідоцтва про смерть, виданого на окупованих територіях, і фото з кладовища.

Юрист, на основі наявних доказів, підготував заяву до суду та пояснив Дмитру подальші кроки, які дозволять отримати державне свідоцтво про смерть, оформити спадщину і отримати пенсію померлого, яку той не встиг отримати за життя.


Отримавши свідоцтво про смерть, чоловік знову звернувся до юриста з іншим питанням. У 2022 році в результаті обстрілів у Маріуполі загинула його мати. Він повідомив про це поліцію, яка відкрила справу, але інших доказів не мав і сумнівався, чи можна отримати й свідоцтво про смерть його матерні.


Юрист пояснив, що для реєстрації смерті у цьому випадку потрібно встановити факт смерті в судовому порядку, додаючи до доказів фотокопію довідки з реанімації та свідчення товариша Дмитра, який був свідком трагедії. Юрист знову допоміг підготувати заяву до суду, і Дмитро зміг зареєструвати смерть матері в офіційному порядку.


Надання безоплатної правової допомоги переселенцям у Дніпропетровській області стало можливим завдяки співпраці БФ «Карітас Маріуполь» із Данською радою у справах біженців (DRC) та фінансуванню від Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Олександр Пефтібай
    profile-logo
    Олександр Пефтібай

    (3 відгуків)

    Україна

    Україна

    35 вирішених питань
    21 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені