Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Що таке субсидія, хто її нараховує та кому вона призначена

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

07/10/2024

Як оформити, які потрібні документи, як дізнатися, чи вийшла субсидія — актуальні питання для багатьох українських громадян. Часткова компенсація оплати комунальних послуг — важливий інструмент підтримки соціально незахищеного населення. І завдяки спрощеній системі подачі заявки допомога стала ще доступнішою, головне — врахувати всі тонкощі її оформлення та отримання.


Субсидія — що це


Це вид державних виплат для категорій населення, які не здатні самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги. Субсидія — це можливість знизити фінансове навантаження для сімей із низькими доходами, що особливо важливо в умовах постійно зростаючих тарифів.


Як дізнатися, чи нараховується субсидія


Дізнатися статус поданої заяви, а також розмір призначеної компенсації можна на порталі електронних послуг Пенсійного фонду: https://portal.pfu.gov.ua. Для цього необхідно:

  • авторизуватися в особистому кабінеті;
  • обрати вкладку «Моя субсидія».

Щойно заявку буде підтверджено — з'явиться вся необхідна інформація про нарахування. Також ПФ України сповіщає тих, хто має право на субсидію, але не скористався цією можливістю. У вкладці «Мої повідомлення» з'явиться відповідне сповіщення.


Як оформити субсидію: основні кроки


Наразі діє спрощена схема подання заяви, що дає змогу оперативно заповнити всі дані без надання розширеного пакету додаткових паперів. Усі необхідні відомості для перевірки будуть отримані з офіційних реєстрів, тому не потребують додаткового підтвердження. Як оформити субсидію? Зробити це можна такими способами:

  • на порталі електронних послуг Пенсійного фонду (у розділі «Популярні послуги»);
  • на онлайн-платформі «Дія»;
  • у ЦНАПі;
  • через уповноважених осіб у сільських і міських радах;
  • надіславши рекомендований лист або звернувшись особисто до сервісних центрів ПФУ.


Можна вибрати оптимальний для себе варіант серед перелічених. Як отримати субсидію онлайн? Для цього потрібен КЕП — електронний підпис. Найпростіший спосіб його оформити:

  1. Встановити застосунок «Дія».
  2. Авторизуватися.
  3. Вибрати в меню відповідний пункт.
  4. Активувати Дія.Підпис.
  5. Підтвердити особу, виконавши дії на екрані.
  6. Встановити код-пароль для безпеки даних.

Надалі КЕП можна використовувати для підписання будь-яких електронних документів.


Дані для подання заяви


Спочатку важливо зрозуміти, що таке субсидія та хто може нею скористатися. Ця можливість доступна тільки тим категоріям населення, які не можуть оплачувати житлово-комунальні послуги самостійно — і це потрібно підтвердити. Тому потрібно вказати дані про всіх прописаних у квартирі або будинку, а також основну інформацію, зокрема:

  • адресу проживання;
  • тип субсидії;
  • реквізити розрахункового рахунку для надходження коштів.

Під час заповнення потрібно вказати спосіб отримання відповіді: електронна пошта, мобільний телефон, портал електронних послуг. Як перевірити субсидію? Дочекатися відповідного повідомлення на вибраний канал комунікації. Якщо всіх умов дотримано, а площа житла не перевищує 230 м2 для будинку та 130 м2 для квартири, то проблем виникнути не має.

Заяву за спрощеною схемою буде розглянуто протягом 14 днів. За наявності права на додаткові пільги та надання підтверджувальних документів термін може бути збільшено до 30 днів.


Хто не має права на субсидію: головні обмеження


Перед поданням заявки важливо ознайомитися з переліком вимог, аби зрозуміти, кому доступна і як нараховується субсидія. У компенсації житлово-комунальних послуг буде відмовлено, якщо одна із зареєстрованих осіб:

  1. За останні 12 місяців придбала нерухоме майно, транспорт або інші товари довгострокового використання на суму понад 50 000 грн. Ідентична умова діє в разі оплати послуг, за винятком витрат на лікування, освіту, комунальні платежі.
  2. Має у власності більше ніж 1 об'єкт нерухомості (за винятком ТОТ, житла, непридатного для проживання, отриманого на правах часткової власності).
  3. Є власником облігацій або депозитного вкладу понад 100 тисяч грн.
  4. Має транспорт (що вимагає держреєстрації) молодше за 5 років, а за наявності декількох — до 15 років.

Хто не має права на субсидію: заборона на отримання допомоги діє для громадян, які мають заборгованість за аліментами понад 3 місяці.


Якщо зареєстровані за кордоном


Якщо від'їзд відбувся понад 60 днів до подання заявки, то члени домогосподарства, які проживають за межами України, будуть виключені з переліку прописаних.


Як розрахувати субсидію самостійно


Для розрахунку використовують такі показники:

  • сукупний місячний дохід;
  • кількість членів домогосподарства;
  • соціальні нормативи;
  • прожитковий мінімум (2920 грн на 2024 рік).

Як розрахувати субсидію? На практиці процес передбачає три основні дії.

Загальний дохід за місяць потрібно розділити на кількість членів сім'ї, прожитковий мінімум і коефіцієнт, помноживши отриманий результат на 15% (базова норма оплати) — це обов'язковий відсоток платежу.

Отриманий результат множимо на місячний дохід — це обов'язковий платіж.

На фінальному етапі необхідно відняти від вартості всіх комунальних платежів відповідно до соцнормативів обов'язковий платіж — це буде сума державної компенсації. Залишається лише подати заявку, а через 14 днів перевірити: чи призначено субсидію. Якщо отримано відмову під час першого звернення через допущену помилку в заяві або з інших причин, то є 14 днів для внесення коригувань — це шанс зміни рішення на позитивне.


Період дії субсидії


Житлова субсидія на покриття витрат за комунальні послуги призначається з моменту подання заявки і діє до завершення опалювального сезону, що закінчується 30 квітня.

Щодо субсидій на закупівлю твердого пального та скрапленого газу, їх призначають із моменту звернення до кінця календарного року, тобто до 31 грудня. Ці терміни актуальні для всіх, хто може отримувати субсидію.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені