Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Виконавча служба та справи щодо аліментів

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

18/09/2024

Одне з ключових питань, з якими доводиться зіткнутися багатьом жінкам після розлучення: як виконавча служба нараховує аліменти ? Згідно з чинним законодавством України, батьки зобов'язані утримувати дітей до настання повноліття, а за умови продовження навчання у вищому навчальному закладі — до 23 років. Безробіття, фінансові складнощі, як і небажання брати участь у вихованні, не є підставами для припинення матеріального забезпечення однієї зі сторін, тож корисно знати про особливості процедури перерахування грошових коштів на неповнолітніх членів сім'ї.

Як виконавча служба нараховує аліменти

Сторони завжди можуть укласти добровільну угоду, в рамках якої буде затверджена певна сума. Якщо цього не сталося, на підставі судового рішення про стягнення примусове виконання розпорядження виконують співробітники Державної виконавчої служби:

  • виконавчі документи можуть бути пред'явлені протягом усього періоду призначених платежів;
  • рішення підлягає негайному виконанню: не пізніше наступного робочого дня вже має бути відкрито відповідне провадження;
  • державний виконавець повинен повідомити стягувача і боржника про постанову, суму і заборгованість уже в день відкриття провадження про стягнення матеріального забезпечення.

Термін початку виплат — дата подання позовної заяви до суду. Незалежно від тривалості процесів, за весь цей період будуть нараховані певні суми: виконавча служба розраховує підсумкову заборгованість, про що боржник отримує відповідне повідомлення. Якщо буде отримано достовірну інформацію про його додаткові доходи, проводиться перерахунок і буде сформовано нове провадження.

Процес нарахування аліментів

Згідно зі статтею 182 Сімейного кодексу, розмір виплат не має бути меншим за мінімально гарантовані суми — від 50% прожиткового мінімуму, сформованого з урахуванням віку дитини. За наявності постійного доходу буде призначено певний відсоток від нього. У 2024 році мінімум становить:

  • на дитину до 6 років — 1281,5 грн;
  • з 6 до 18 років — 1598.

Виплати на одну дитину мають становити не більше 25% загального доходу, на двох — третини, на трьох і більше — половини. На розрахунки можуть впливати й додаткові фактори, зокрема наявність інших дітей або утримання непрацездатних членів сім'ї, а також стан здоров'я — як дитини, так і платника матеріального забезпечення.

Крім гарантованого розміру виплат, існує і рекомендований. Він діє, тільки якщо заробіток платника дає змогу виплачувати суми в розмірі до 10 прожиткових мінімумів з урахуванням усіх його доходів. Максимальний розмір аліментів:

  • до досягнення шестирічного віку — 25 630 грн;
  • з 6 до 18 років — 31 960.

У який термін виконавча служба перераховує аліменти? Згідно зі встановленим порядком, після надходження грошей на депозитний рахунок державного органу перерахування одержувачу має бути виконано не пізніше наступного робочого дня. Суми можуть бути утримані з усіх доходів боржника: із заробітної плати, а також пенсії, стипендії, додатковим заробітком за наявності.

Необхідні документи для нарахування

За наявності виконавчого провадження стягувачу необхідно подати заяву, в якій міститься така інформація:

  • реквізити рахунку для отримання коштів;
  • П.І.Б стягувача та реквізити посвідчення особи.

Додатково можуть бути зазначені дані для примусового стягнення матеріального забезпечення, серед яких:

  • інформація про місце перебування боржника;
  • його доходи;
  • банківські рахунки;
  • місце роботи. 

Якщо до виконання провадження частину суми вже було сплачено, необхідно надати копію квитанції.

Як виконавча служба стягує аліменти

Після звернення державний виконавець здійснить усі необхідні розрахунки для визначення підсумкової заборгованості та повідомить про них боржника. Іноді може виникнути необхідність звернення виконавця до суду:

  • у разі підтвердженого систематичного ухилення від виплат;
  • за відсутності даних про місце перебування боржника.

Тоді платника аліментів буде оголошено в розшук, а якщо загальна сума заборгованості перевищує платежі за 4 місяці, то буде обмежено можливість виїзду за межі країни, керування транспортними засобами, дозвіл на полювання.

Заборгованість з аліментів

Навіть після настання дитиною повноліття, якщо виплати не були завершені в повному обсязі, суму має бути сплачено. Як виконавча служба стягує аліменти в разі заборгованості ? Державний виконавець може винести постанови про обмеження свобод боржника, а також нарахування штрафів. Припустимо звернення стягнення на майно платника.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ганна Бабенко
    profile-logo
    Ганна Бабенко

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    4 вирішених питань
    15 років досвіду
    Подивитися профіль

    Останні новини

    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі Pravovsim.org
    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі
    19/09/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2023. Всі права захищені