Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Підстави для перевірок документів

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

17/09/2024

У травні цього року Верховна Рада ухвалила чергове продовження воєнного стану, який цього разу діє до 11 серпня 2024 року, як і мобілізація. Відповідно, на всій території країни продовжать діяти певні обмеження, а згідно зі статтею 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», перевірка документів, як і огляд речей та транспортних засобів, є одним із заходів, спрямованих на забезпечення безпеки громадян. Але існує низка правил, яких має бути дотримано: поліція, як і інші уповноважені особи, можуть запросити посвідчення особи лише за наявності підстав для цього.


Основні причини перевірки документів

Існує кілька обставин, у межах яких може бути проведена законна перевірка — і в цьому випадку громадянин зобов'язаний пред'явити документи:

  • у представників правопорядку є підстави вважати, що особа або вже порушила, або планує порушити закон;
  • у разі підозри на наявність речей, на обіг яких діють обмеження або заборона — до цього переліку входять зброя, різні види боєприпасів, а також наркотичні речовини;
  • особа перебуває в розшуку;
  • було порушено заборони, зумовлені правовим режимом, що діє в період воєнного стану;
  • за перебування на режимному об'єкті;
  • присутність у тій локації, де було скоєно правопорушення, ДТП або сталася надзвичайна ситуація.

За наявності законних підстав проводити перевірку можуть співробітники Національної поліції, Нацгвардії, СБУ, а також прикордонних служб. Це право отримують і уповноважені особи, які визначені наказом коменданта.


Підстави для перевірки документів поліцією


Багато причин для перевірки документів дещо розмиті, що дає певну свободу дій представникам правоохоронних органів. Так, перебування в розшуку — підстава для перевірки документів, але в цьому випадку має бути надана судова або слідча постанова. За її відсутності будь-які вимоги показати посвідчення особи, як і огляд, незаконні. 

З підозрою на зберігання й обіг наркотичних речовин немає жодної конкретики: будь-який співробітник поліції може використати цю підставу для проведення перевірки документів, огляду особистих речей або транспортного засобу, аргументуючи необхідність цієї процедури виключно особистими підозрами.


Підстави для перевірки документів на блокпостах


Згідно з Порядком № 1455, контрольно-пропускні пункти встановлюють за рішенням військового командування, а їхнє основне призначення — перевірка осіб і транспортних засобів, які проходять крізь них. Це відповідає підставі проведення контролю на режимному об'єкті або території зі спеціальним режимом, тому перевірка документів на блокпостах абсолютно законна.

Відмова в пред'явленні посвідчення особи або проходженні огляду — адміністративне правопорушення, яке карається штрафом.


Перевірка документів під час воєнного стану


Підстави залишаються незмінними, але присутні й додаткові тонкощі, які потрібно враховувати. Так, представники ТЦК також мають право вимагати посвідчення особи та військово-обліковий документ, який, згідно з чинним законодавством, повинні носити із собою всі чоловіки віком від 18 до 60 років.

Але є нюанс: перевірка документів особи у воєнний стан уповноваженими особами допустима, а ось проведення затримання — ні. Будь-які вимоги пред'явити паспорт мають бути обумовлені наявністю підстав, інакше вони незаконні. Тому насамперед необхідно дізнатися причину зупинки — і тільки за наявності реальних аргументів пред'являти документи.


Важливо: проводити затримання для встановлення особи має право тільки поліція.


Процедура перевірки документів

І поліція, і уповноважені особи, і представники інших органів та служб (СБУ, ДМС, Держмитслужба) повинні дотримуватися таких правил і вимог:

  • відрекомендуватися із зазначенням посади та підрозділу;
  • озвучити причину зупинки й перевірки даних;
  • якщо причина законна, людина має пред'явити папери — посвідчення особи та військово-обліковий документ.

Перевірка документів особи повинна бути коректною: громадянин має право уточнити причини її проведення, а також відмовитися від пред'явлення паспорта за відсутності підстав. Важливо не тікати і не проявляти агресію, інакше це буде кваліфіковано як правопорушення — і в цьому разі представник поліції може здійснити затримання.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ганна Бабенко
    profile-logo
    Ганна Бабенко

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    4 вирішених питань
    15 років досвіду
    Подивитися профіль

    Останні новини

    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі Pravovsim.org
    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі
    19/09/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2023. Всі права захищені