Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Перетин кордонів людям з інвалідністю

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

12/09/2024

До початку повномасштабного вторгнення в Україні нараховувалось майже три мільйони інвалідів. Через бойові дії на значній території України багато людей отримали непоправну шкоду здоров'ю, тож осіб зі стійким розладом функцій організму побільшало. Чи можна виїхати за кордон з 3 групою інвалідності та які для цього потрібні умови — розповідаємо далі.


Можливість виїзду за кордон для людей з 3 групою інвалідності

Перш за все потрібно визначити, хто саме належить до людей з 3 групи інвалідності. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи», до цієї групи належать особи, у яких спостерігається чітке порушення функціонування організму в помірному ступені через вроджену або набуту травму, що обмежує їх працездатність.

Для набуття статусу особа проходить експертизу у затвердженій законодавством формі. Отриманий статус дає певні пільги, пенсію тощо.


Основні правила та обмеження

Через введення в Україні воєнного стану умови щодо виїзду за межі держави змінилися. Чи можна виїхати за кордон з третьою групою інвалідності? Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» — так, бо ці особи мають відстрочення від загального призову.

Може виїхати не тільки сама особа, яка має інвалідність, але й:

  • її законні партнери — якщо супроводжують її під час виїзду;
  • особи, батьки яких чи батьки законних партнерів яких мають інвалідність І або ІІ групи — якщо супроводжують їх під час виїзду;
  • особи, які утримують неповнолітню дитину з інвалідністю;
  • особи, які утримують повнолітню дитину з інвалідністю І або ІІ групи;
  • особи, які постійно доглядають чи супроводжують іншу особу з інвалідністю І або ІІ групи.

Отримання будь-якої групи інвалідності гарантує право їхати до іншої країни навіть під час мобілізації.

Обмеження на перетин кордону можуть діяти, лише якщо особа за власним бажанням вирішить мобілізуватися на основі контракту. В такому разі її статус змінюється на військовослужбовця і всі подальші дії з переміщення в Україні та поза її межами здійснюються вже на основі законодавства про військову службу.

Військовослужбовці можуть виїжджати в інші країни, проте не для постійного проживання, а на тимчасове перебування. Наприклад, для відпочинку особа має написати рапорт своєму керівникові, щоб він затвердив планову відпустку та надав на неї дозвіл своїм підписом. В ній потрібно зазначити й місце відпустки. Також військовослужбовці можуть їздити на реабілітацію, лікування та тренування.

Сам же перетин кордону військовослужбовцем здійснюється відповідно до п. 2–15 Постанови Кабінету Міністрів № 69.

Особі з інвалідністю можуть відмовити у перетині кордону, якщо вона має заборону на виїзд, встановлену органом державної влади, наприклад судом. Також за межі країни не випускаються люди, обвинувачені чи підозрювані у вчиненні злочину, стосовно якого проводиться розслідування або судове провадження.


Необхідні документи для виїзду за кордон

Перш за все необхідний закордонний паспорт. Також слід надати документи, що підтверджують інвалідність ІІІ групи, а саме:

  • посвідчення, яке підтверджує безпосередньо статус особи з інвалідністю;
  • пенсійне посвідчення, в якому зафіксовано причину надання статусу та групу;
  • посвідчення, яке засвідчує призначення соціальної допомоги від держави;
  • довідка, яка засвідчує надання пільг, якщо на соціальну допомогу або пенсію особа не має права.

Це повний перелік, додаткових дозволів не потрібно. Раніше випускати з країни могли й у разі пред'явлення на кордоні довідки до акта про проведення огляду медико-соціальної експертизи (проводиться для визначення, чи надавати особі статус, пов'язаний з інвалідністю). Проте зараз ця норма вже не діє.

Документ, що засвідчує інвалідність, має бути виданий виключно в Україні.

Правила перетину кордону без супроводу

Чи може інвалід 3 групи виїхати за кордон самостійно? Так, у законодавстві немає особливої вказівки щодо супроводу такої особи. Також не діють обмеження стосовно мети виїзду: це може бути робота, відпустка, лікування, навчання, приватні цілі. Саме тому представники Державної митної служби України не мають права запитувати про мету поїздки.



Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ганна Бабенко
    profile-logo
    Ганна Бабенко

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    4 вирішених питань
    15 років досвіду
    Подивитися профіль

    Останні новини

    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі Pravovsim.org
    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі
    19/09/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2023. Всі права захищені