Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Правила перетину кордона для підлітків

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

10/09/2024

З початку повномасштабного вторгнення питання вільного перетину кордонів держави стало для українців особливо актуальним. Для осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років виїзд обмежено відповідно до Закону України «Про мобілізацію» від 2023 року. Проте чи можна в 17 років виїхати за кордон під час війни? Розповідаємо далі.


Чи можна виїхати за кордон у 16–17 років


Відповідно до ч. 2 ст. 313 Цивільного кодексу, фізичні особи, що досягли 16-річного віку, мають право виїжджати за межі України без супроводу батьків чи інших опікунів. Це означає, що додаткові дозволи та документи для перетину кордону не потрібні, крім паспорта громадянина України або закордонного. Тому однозначна відповідь на питання, чи можна в 17 років виїхати за кордон, — так.


Правила виїзду для неповнолітніх


Для дітей молодше 16 років процедура інша. Згідно з ч. 3 ст. 313 Цивільного кодексу, вони можуть перетинати кордон України тільки за згодою батьків, усиновлювачів або піклувальників, а також у їхньому супроводі. При собі дитина повинна мати свідоцтво про народження або закордонний паспорт.


Особливості перетину кордону під час війни

Через введення на території держави воєнного стану правила щодо виїзду за кордон неповнолітніх може бути змінено. До завершення його дії діти віком до 16 років можуть виїхати з України з:

  • одним з батьків;
  • бабусею чи дідусем;
  • повнолітнім братом чи сестрою;
  • мачухою чи вітчимом;
  • іншими повнолітніми особами, яких уповноважено одним із батьків (письмовою заявою, яку завіряє представник місцевого органу опіки та піклування).

Нотаріально засвідчена згода другого з батьків для цього не потрібна. Проте обов'язкова умова — наявність у неповнолітнього паспорта громадянина України або свідоцтва про народження, якщо особа молодше 16 років.

Якщо дитина до 16 років їде до іншої країни не в супроводі батьків, а з іншими родичами, потрібно мати із собою не тільки свідоцтво про народження особи, але й документ, який підтверджує наявність родинних зв’язків (без нотаріально посвідченої згоди).


Документи для виїзду за кордон неповнолітніх


Для такої поїздки потрібно:

  • свідоцтво про народження чи паспорт громадянина України;
  • закордонний паспорт.


Якщо підліток їде не з членом родини, з а іншою уповноваженою особою, потрібна також заява від імені обох батьків. Її потрібно нотаріально засвідчити (у державного або приватного нотаріуса). Для цього знадобляться:

  • свідоцтво про народження неповнолітньої особи;
  • оригінали паспортів обох батьків;
  • реєстраційні номери облікових карток платників податків обох батьків.


Це захищає дитину від незаконного вивезення за кордон третіми особами без належних документів. Перед поїздкою варто уточнити, чи належить особа для супроводу неповнолітнього до переліку тих, які можуть виїжджати за кордон під час дії воєнного стану. Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу та можуть перетинати кордон:


  • заброньовані на місці роботи особи;
  • особи з інвалідністю, що визнані військово-лікарською комісією тимчасово непридатними, — тільки на 6 місяців;
  • особи, які утримують трьох та більше неповнолітніх;
  • особи, які самостійно виховують неповнолітню дитину;
  • особи, які виховують та піклуються про неповнолітніх з інвалідністю, тяжко хворих дітей;
  • особи, які утримують повнолітню дитину з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • особи, які мають законного партнера з інвалідністю чи тяжко хворого.


Повний перелік подано у Законі.


Виїзд за кордон без батьків


У другому розділі матеріалу ми вже встановили, чи можна у 17 років виїжджати за кордон без батьків. Так, з 16 років особа має право їхати самостійно. Проте для цього потрібно дотримуватися певних умов, адже деякі працівники Державної прикордонної служби можуть зловживати нормами закону та не пропускати юнаків з 16 до 18 років. У рік, коли хлопцю має виповнитися 17, він повинен стати на військовий облік, хоча й не вважатиметься військовозобов'язаним до повноліття.


Також важлива мета виїзду. Наприклад, чи можна в 17 років виїхати за кордон на роботу ? Звісно, проте, крім паспорта громадянина України та закордонного, потрібно отримати ще й робочу візу у країні, де особа працюватиме. Щодо безпосередніх умов праці неповнолітнього, потрібно проаналізувати закони у країні, де пропонується робота. Саме ними, а не трудовими нормами України регулюватимуться умови, охорона праці, гідна оплата та інші права.


Найголовніша порада — дослідити всі нюанси щодо перетину кордону хоча б за місяць до подорожі. Це дає достатньо часу, щоб за потреби звернутися про безоплатну правову допомогу, проконсультуватися з професійним юристом чи знайти необхідну інформацію та документи самостійно.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль

    Останні новини

    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі Pravovsim.org
    Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі
    19/09/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2023. Всі права захищені