Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Судовий супровід для тих, хто перебуває за кордоном

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

27/08/2024

Пані Марина разом з двома неповнолітніми дітьми  перебуває у Німеччині, де оформила тимчасовий прихисток, вимушена залишити рідний Харків.


Вже в Німеччині жінка випадково дізналась про те, що батько її  сина, батьківство якого було визначено за рішенням суду, подав апеляційну скаргу по справі визнання батьківська та стягнення аліментів на утримання дитини, яка розглядалась у Полтавському суді. 


Приїхати на розгляд справи Марина не могла, а як вчинити правильно, не знала. Вона не мала можливості отримати документи з суду та взяти участь у самому розгляді справи. За правовою допомогою жінка звернулася до юристки громадської організації «Інститут аналітики і адвокації»  Дарʼї Маліннікової.


Юристка допомогла Марині зареєструватись в «Електронному суді» та скласти і подати процесуальні заяви по справі. Також Марині роз’яснили механізм участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції та інформацію про права та порядок апеляційного перегляду справи.


Наданий судовий супровід дав позитивний результат, судом прийнято рішення відмовити у задоволенні апеляційної скарги батька дитини та залишити в силі рішення суду першої інстанції, яким було визнано батьківство над дитиною та стягнуто аліменти на утримання сина до досягнення ним повноліття. 


Копію постанови пані Марина зможе отримати теж через онлайн-ресурс «Електронного суду» та в подальшому отримати виконавчий лист на примусове стягнення з батька аліментів на утримання дитини. 


Варто зазначити, що в умовах воєнного стану багато людей вимушені покинути свої домівки, не повідомивши з очевидних причин суд про зміну місця свого проживання. У свою чергу, це породило ситуації, коли суд або учасник справи направляє документи іншому учаснику справи на відому йому поштову адресу, проте проживаючи в іншій місцевості, інша людина не має змоги їх отримати.


Як було зазначено вище, система «Електронний суд» надає широкий спектр можливостей для учасників справи: як подавати документи, так і знайомитись з наявними у матеріалах справи, отримувати інформацію про хід розгляду справи тощо.


Якщо людина перебуває за кордоном та не може фізично прибути на судовий розгляд справи, то існує певний порядок проведення відеоконференції під час судового засідання за участі сторін поза межами приміщення суду.


Такий механізм допоміг значно нормалізувати здійснення правосуддя в умовах воєнного стану в країні та масового переміщення людей, як на території нашої країни так і за кордоном. 


ГО «Інститут аналітики і адвокації» надає безоплатну правову допомогу в Полтавській області завдяки співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) та фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Дар'я Маліннікова
    Дар'я Маліннікова

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    3 вирішених питань
    11 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    На жаль, зараз немає юристів онлайн.
    Перегляньте більше юристів за посиланням нижче.

    Останні новини

    Виконавча служба та справи щодо аліментів Pravovsim.org
    Виконавча служба та справи щодо аліментів
    18/09/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2023. Всі права захищені