Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Оформлення опіки над неповнолітньою дитиною, що позбавлена батьківського піклування, одним з членів родини

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

06/06/2024

Дмитро* з молодшою неповнолітньою сестрою Анною* перемістився з смт. Комиш-Зоря, що в Запорізькій області, до Полтави. Батьки Дмитра та Анни не змогли виїхати разом з дітьми, залишилися на непідконтрольній уряду України території. 


За місцем проживання в Полтаві виникла потреба офіційно оформити опіку над молодшою неповнолітньою сестрою, адже чоловік зіткнувся з рядом проблем, повʼязаних із влаштуванням Анни на навчання та її вихованням.


Він звернувся за допомогою до юристки ГО «Інститут аналітики та адвокації» Дарʼї Маліннікової. Юристка проконсультувала Дмитра про можливі варіанти оформлення опіки над дитиною, позбавленою батьківського піклування, допомогла зібрати необхідний пакет документів та подати його до органу опіки та піклування для надання дитині статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, з подальшим оформленням опіки на старшого брата дівчинки.


Наразі опіка оформлена над дівчинкою вже оформлена, і її права та інтереси захищені.


Варто зазначити, що Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866, доповнено нормами щодо особливості влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, у тому числі дітей, розлучених із сім’єю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану (пункти 78-85).


Під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки) з дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, виявила бажання взяти її під опіку, піклування, подає службі у справах дітей за місцем свого проживання або за місцем виявлення дитини такі документи:

-       заяву;

-       копію паспорта громадянина України;

-       документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною;

-       довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;

-       довідку про наявність чи відсутність судимості, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника або через Портал “Дія”. У разі неможливості її отримання, кандидат в опікуни, піклувальники подає заяву про відсутність притягнення його до кримінальної відповідальності відповідно до статей Кримінального кодексу України, зазначених у пункті 10 частини першої статті 212Сімейного кодексу України. Відповідальність за достовірність наданої службі у справах дітей інформації щодо відсутності судимості покладається на опікунів чи піклувальників.


Надання безоплатної правової допомоги в Полтавській області стало можливим завдяки співпраці ГО «Інститут аналітики і адвокації» з Данською радою у справах біженців (DRC) та фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


*Імена змінені.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Дар'я Маліннікова
    Дар'я Маліннікова

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    3 вирішених питань
    11 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені