Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Позовна заява про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

04/06/2024

До юристки ГО «Інститут аналітики і адвокації» Владислави Ломакіної звернулась переселенка Наталія з питанням щодо отримання спадщини у випадку пропущеного строку, передбаченим законодавством, через перебування особи на непідконтрольній уряду України території.


Пані Наталія перебувала на непідконтрольній уряду України території у зв’язку з потребою в догляді за своєю матір’ю та матір свекрухою, тому не мала можливості виїхати. Мати Наталії померла, жінка була спадкоємцем першої черги спадкування.


Згідно із ст.1268-1272 Цивільного Кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини – він вважається таким, що не прийняв її.


Пані Наталія не встигла прийняла спадщину, оскільки за строк, що встановлений законом, вона не подала заяву про прийняття спадщини, бо продовжувала доглядати за свекрухою. Після смерті свекрухи Наталія виїхала з непідконтрольної до Києва, де звернулась до нотаріуса та подала заяву про прийняття спадщини з метою отримання Свідоцтва про право на спадщину за законом на майно її матері, зокрема на:


1) квартиру, що розташована в Донецької області;

2) грошові кошти, що розміщені на рахунку в банку «Ощадбанк».


Нотаріус відмовив у наданні свої послуг, оскільки жінка пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини. Згодом Наталія звернулася до юристки ГО «Інститут аналітики та адвокації», яка супроводжувала даний кейс. З метою отримання додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, юристка склала позовну заяву та зібрала необхідних пакет документів до суду.


Після вдалого супроводу зазначеного кейсу юристкою суд позовну заяву задовільнив і визначив додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини у два місяці, починаючи з наступного дня після набрання рішенням законної сили. На підставі рішення суду пані Наталія вступила у спадщину померлої матері.


Варто зазначити, що в пункті 24 постанови Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Згідно з положень постанови Верховного Суду від 26.06.2019 року, справа №565/1145/17, правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17. З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.


Надання безоплатної правової допомоги стало можливим завдяки співпраці ГО «Інститут аналітики і адвокації» з Данською радою у справах біженців (DRC) та фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені