Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Юристи Данської Ради у справах біженців в Україні допомогли власнику поновити свої права на квартиру.

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

25/04/2024

Досить часто технічні помилки у документах на житло ускладнюють життя власнику та унеможливлюють в повній мірі користуватися та розпоряджатися своїм майном. Одна маленька помилка в свідоцтві про право власності на житло може спричинити багато проблем. А якщо така помилка в номері будинку? А якщо тобі говорять, що квартира в якій ти народився та жив всі свої 30 років тобі не належить, бо в твоїх документах інша адреса? Тоді доводиться вже звертатися за юридичною допомогою та доводити що твоє житло є саме твоїм.


Так, до юристки Сумського офісу DRC Юлії Іваненко звернувся чоловік на ім’я Олександр, в якого трапилася саме така ситуація. Після смерті мами він звернувся до нотаріуса щодо оформлення спадщини на квартиру, яка належала на праві спільної сумісної власності сім’ї (мама, тато, син та донька).


Нотаріус відмовив у прийнятті спадщини і повідомив, що інформація про  право власності на квартиру не внесена до Єдиного реєстру прав на нерухоме майно. Більше того, таку інформацію занести неможливо, оскільки в Свідоцтві про право спільної сумісної власності на житло міститься помилка в адресі будинку, а саме номер багатоквартирного будинку значиться як № 52, хоча і реєстрація всієї сім’ї, і рахунки за комунальні послуги, і всі інші документи містять адресу будинку під номером 52А. Таким чином і Олександр, і його тато та сестра обмежені в можливостях власників, а їх квартира в якій вони жили все життя – юридично не їх. І після смерті їх мами жоден з них не зможе оформити спадкування її частки в квартирі.


Під час надання юридичної допомоги було встановлено, що в реєстрі прав на нерухоме майно є відомості про будинок під номером 50, але це приватний будинок, і в ньому відсутні квартири. Таким чином стало зрозуміло, що в свідоцтві про право власності на житло у Олександра номер будинку 52 містить технічну помилку, яку допустив орган підприємства, що його видавав ще в 1992 році, і яку на сьогодні виправити неможливо, оскільки саме підприємство вже ліквідовано і правонаступники відсутні.


Юристкою було зроблено запити  до Департаменту інфраструктури міста, Управління архітектури та містобудування, міської ради, архіву, ЖЕКу та архіву БТІ про надання інформації та витребування документації по будинку, зібрано докази щодо наявності саме технічної помилки в нумерації будинку. Всі ці документи та докази були подані до бюро технічної інвентаризації для отримання довідки про належність житла, в якій було вказано про наявність технічної помилки в Свідоцтві про право власності на житло в нумерації будинку.


Завдяки кваліфікованому  юридичному супроводу вже через місяць Олександр та його сім’я змогли поновити свої права, отримати спадщину та занести відомості до Реєстру прав на нерухоме майно про право власності на свою квартиру, щоб мати змогу повноцінно нею користуватися та розпоряджатися. Безоплатна правова допомога стала можливою завдяки гуманітарній допомозі Європейського союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Юлія Іваненко
    profile-logo
    Юлія Іваненко

    (11 відгуків)

    Україна

    Україна

    73 вирішених питань
    20 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені