Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Юристка допомогла пенсіонерці отримати доплату до пенсії у розмірі двох мінімальних заробітних плат

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

16/04/2024

Згідно з рішенням Конституційного суду України у справі №6-р/2018, непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, відновлено право на отримання доплати до пенсії у розмірі однієї, двох або трьох мінімальних заробітних плат. Утім, і досі не всі пенсіонери обізнані з тим, що мають додаткові соціальні гарантії і точно не кожен знає як їх реалізувати.

 

Так, до юристки Ковельського бюро правничої допомоги, роботу якого підтримує DRC, звернулась пані Христина*. З дня аварії на Чорнобильській АЕС по сьогоднішній день пенсіонерка проживає у селі Радошинка Камінь-Каширського району Волинської області, яке відповідно до Переліку населених пунктів віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №106 від 23.07.1991 року, віднесено до зони гарантованого добровільного відселення.

 

Жінка повідомила, що вже не один рік марно звертається до Пенсійного фонду України, адже щоразу працівники територіального управління ПФУ запевняють, що для проведення перерахунку пенсії як для громадянки, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, пані Христина не має підстав.

 

Юристка вивчила обставини справи та підготувала заяву до Головного управління ПФУ у Волинській області про проведення перерахунку пенсії. Однак, відповідь на заяву у встановлений законом строк пенсіонерка не отримала. Після підготовленої юристкою скарги до ПФУ відповідь все-таки надійшла, проте містила чергову відмову у проведенні перерахунку пенсії.

 

Відтак, юристка підготувала позовну заяву про визнання дій Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області щодо відмови у перерахунку пенсії протиправними та зобов’язання вчинити дії – провести перерахунок пенсії.

 

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду позов пані Христини задовольнив повністю та зобов’язав Головне управління ПФУ у Волинській області провести з 7 червня 2023 року нарахування та виплату підвищення до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, який проживає на території радіоактивного забруднення, у розмірі, що дорівнює двом мінімальним заробітним платам (згідно із Законом про Державний бюджет на відповідний рік).

 

Довідково. Стаття 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у редакції чинній до

1 січня 2015 року передбачала проведення підвищення пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, в таких розмірах:

- у зоні безумовного (обов’язкового) відселення – три мінімальні заробітні плати;

- у зоні гарантованого добровільного відселення – дві мінімальні заробітні плати;

- у зоні посиленого радіоекологічного контролю – одна мінімальна заробітна плата.

 

28 грудня 2014 року було прийнято Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» шляхом виключення статей 31, 37, 39 та 45.

 

Однак рішенням Конституційного Суду України №6-р/2018 від 17 липня 2018 року визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), зокрема, положення змін до статті 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян , які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 

Питання поділу території на відповідні зони врегульовано Законом України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Повний перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи затверджений постановою Кабінету Міністрів УРСР від 23 липня 1991 року № 106.

 

Які категорії пенсіонерів мають право на зазначену доплату?

 

Пенсіонер має право на зазначену доплату за наявності таких умов:

- пенсіонер постійно проживає в одній із зон радіоактивного забруднення;

- пенсіонер офіційно не працює;

- пенсіонер має відповідне посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Як отримати вказану доплату?

 

Доплата здійснюється територіальним органом Пенсійного фонду України, в якому на обліку перебуває пенсіонер. Тому варто почати з письмового звернення до територіального органу ПФУ з проханням провести перерахунок пенсії у відповідності до ст.39 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 

Якщо ж органи Пенсійного фонду України відмовлять у нарахуванні та виплаті такого підвищення до пенсії – таке право можна відновити у судовому порядку, як зробила це пані Христина.

 

Надання безоплатної правової допомоги здійснюється у співпраці Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги з Данською радою у справах біженців за фінансування в рамках гуманітарної допомоги Європейського Союзу.

 

*Ім’я змінене.


Коментарі (0)

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Подивитися профіль
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені