Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Історії зняття арештів з рахунків фізичних осіб, накладених державними виконавцями в рамках виконавчих проваджень

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

30/01/2024

Протягом травня-червня 2023 року у зв’язку із набранням чинності змін до Закону України «Про виконавче провадження» почастішали звернення від бенефіціарів до юристів з питань накладення державними виконавцями арештів на рахунки фізичних осіб, що унеможливлювало користування банківськими рахунками, зокрема, отримання і будь-яких соціальних виплат.


Так, у травні 2023 року до юристки ГО «СТЕП» Ганни Бабенко звернулася бенефіціар Олена, мати трьох неповнолітніх дітей, якій було накладено арешти на всі банківські рахунки, в тому числі й ті, на які надходять соціальні виплати на малолітню дитину. 


Перш за все юристка надала покрокову консультацію щодо алгоритму дій для з’ясування підстав для накладених арештів, а також шляхів їх розблокування. Було складено заяви до державної виконавчої служби із проханням визначення рахунку для здійснення видаткових операцій в межах двох мінімальних заробітних плат відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження», зі складанням яких допомогла юристка. Далі юристка здійснювала комунікацію із державним виконавцем з метою контролю за станом розгляду заяви та строків її розгляду. Після прийняття виконавцем постанови про визначення такого рахунку для здійснення фізичною особою видаткових операцій, юристка здійснювала контроль за направленням виконавцем та отриманням банком відповідної постанови для фактичного її виконання та розблокування рахунку. У зв’язку зі зволіканнями з боку банка з фактичним виконанням постанови державного виконавця, юристка допомогла скласти відповідну скаргу до Національного банку України, в результаті розгляду якої рахунок в межах двох мінімальних заробітних плат бенефіціару було розблоковано. В результаті бенефіціар отримала можливість використання коштів на своєму рахунку в межах двох мінімальних заробітних плат задля здійснення видаткових операцій та використання виплат на малолітню дитину.


Так само у травні цього року було звернення від бенефіціара Аліни, якій також було накладено арешти на всі банківські рахунки державною виконавчою службою. Після консультації з бенефіціаром було з’ясовано, що у особи відсутня будь-яка інформація про наявне виконавче провадження, а також про підстави накладеного арешту. Юристкою було також надано покрокову консультацію щодо порядку дій бенефіціара та можливості розблокування рахунку або в межах двох мінімальних заробітних плат або навіть повне зняття арештів з усіх рахунків. 


Перш за все необхідно було з’ясувати перелік відкритих щодо бенефіціара виконавчих проваджень та ознайомитися із наявними матеріалами цих проваджень. Із отриманням інформації про наявні провадження та складанням заяви на ознайомлення із матеріалами виконавчого провадження допомогла юристка. 


За результатами вивчення матеріалів виконавчого провадження було з’ясовано, що по-перше, борг, за яким наявне виконавче провадження та за яким було накладено арешти на рахунок, вже було сплачено бенефіціаром, по-друге, було з’ясовано, що виконавче провадження відкрито на підставі рішення суду, яке було вже скасовано в частині суми боргу, а тому і сума, що підлягала сплаті була іншою, так само як і сума виконавчого збору. 


Оскільки в матеріалах виконавчого провадження вказані документи були відсутні, юристка допомогла бенефіціару скласти відповідні заяви та отримати в суді чинне рішення щодо остаточної суми боргу, а так само допомогла отримати у стягувача довідку про відсутність заборгованості з метою долучення до матеріалів виконавчого провадження. В результаті - виконавцем було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження у зв’язку із його виконанням та повним зняттям арештів з усіх рахунків особи.


За результатами опрацювання таких категорій звернень від бенефіціарів в цілому було виявлено, що найтиповішими загальними проблемами, що виникають у зв’язку з накладеними арештами на банківські рахунки, є наступні: 


1.) місцезнаходження державної виконавчої служби на території, що тимчасово не підконтрольна Уряду України. У цьому випадку для вирішення питання про визначення рахунку для здійснення видаткових операцій в межах двох мінімальних заробітних плат необхідно спочатку звернутися до Управління забезпечення примусового виконання рішень із заявою щодо перенаправлення виконавчого провадження до іншого відділу виконавчої служби. Протягом 30 днів Управлінням буде вирішено це питання і вже після отримання відповіді від Управління особа - боржник буде мати можливість направити заяву про визначення видаткового рахунку до нового відділу виконавчої служби та нового виконавця; 


2.) неактуальні дані щодо наявних виконавчих проваджень відносно особи у реєстрах виконавчих проваджень та реєстрах боржників, а також застосунку «ДІЯ», зокрема, відкриття проваджень і накладення арештів за боргами, що погашено або, наприклад дані виконавця, який більше не займається виконавчою діяльністю. Ці неточності призводять до того, що особа не має інформації до кого із виконавців їй звертатися для вирішення питання щодо розблокування рахунків. В такому випадку можна зателефонувати на гарячу лінію до відповідного відділу державної виконавчої служби, назвати працівнику номер виконавчого провадження, після цього дізнатися ПІБ виконавця та його контактний телефон. Такі випадки потребують також додаткового часу від юриста та бенефіціара, зокрема, для з’ясування підстав відкритих виконавчих проваджень, ознайомлення з матеріалами проваджень, отримання довідок від стягувачів про відсутність заборгованостей та подання цих документів до виконавчих служб для подальшого вирішення питання про закінчення виконавчого провадження та зняття арештів з рахунків; 


3.) значна кількість одночасно по всій країні арештованих рахунків бенефіціарів, що призводить до додаткового часу на розгляд виконавцями заяв осіб-боржників з приводу перенаправлення виконавчого провадження до іншого відділу виконавчої служби або визначення рахунку для здійснення видаткових операцій в межах двох мінімальних заробітних плат. Також це може призводити до зволікання з боку банків щодо фактичного виконання винесеної державним виконавцем постанови для розблокування рахунку в межах двох мінімальних заробітних плат. В такому випадку є доцільним здійснювати постійний моніторинг за вчиненими виконавцем діями з винесення постанови, за дотриманням ними строків для прийняття рішення. У випадку зволікань щодо виконання постанови з боку банків є можливість зателефонувати на гарячу лінію банку або Національного банку України, а також оформити письмову скаргу на бездіяльність з боку банку (за потребою).


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Ганна Бабенко
    profile-logo
    Ганна Бабенко

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    4 вирішених питань
    15 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені