Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Історія отримання рішення суду про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на момент смерті для можливості прийняття спадщини

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

30/01/2024

У липні 2023 року до юристки ГО «СТЕП» Ганни Бабенко звернулася Ірина, пенсіонерка, з метою отримання допомоги у прийнятті спадщини після своєї померлої матері.


Перш за все юристка надала покрокову консультацію щодо алгоритму дій для прийняття спадщини. Під час консультації було з’ясовано, що спадщина відкрилася на Уряду України території, і строк для прийняття спадщини Іриною було вже пропущено більш як на рік. Після звернення до нотаріуса, отримали роз’яснення щодо неможливості заведення спадкової справи та оформлення спадщини через пропущений строк для прийняття спадщини, а також через відсутність доказів проживання зі спадкодавцем за однією адресою. Ця проблема виникла, бо немає доступу до реєстрів зареєстрованих осіб, адже спадкодавець проживала на непідконтрольній Уряду України території, а також у зв`язку із тим, що зареєстроване місце проживання заявника знаходиться в м. Запоріжжя, а не в будинку, де заявник на час відкриття спадщини постійно проживала разом із матір`ю. 


Під час консультації юристка з'ясувала, що на час відкриття спадщини Ірина також знаходилась у місці проживання спадкодавця, оскільки напередодні приїхала доглядати свою хвору матір. Отже фактично вона проживала з нею на час відкриття спадщини та прийняла спадщину в силу положень Цивільного кодексу України. На підконтрольну Уряду територію Ірина повернулася за першої можливості після того, як здійснила поховання матері. Це сталося у вересні 2022 року, проте до нотаріуса вона звернулася лише у червні 2023 року і вже із пропуском встановленого законом шестимісячного строку.


 Юристка допомогла налагодити комунікацію з нотаріусом, у якого Ірина планувала прийняття спадщини. Також фахівчиня підготувала та підібрала необхідні для справи докази на підтвердження зазначених обставин. Крім того, юристка з Іриною підготували заяву до суду.


Провадження у даній справі було відкрито та призначено справу до судового розгляду. З метою уникнення будь-яких зволікань під час розгляду справи, зокрема, несвоєчасне отримання сторонами процесуальних документів, юристка допомогла пришвидшити обмін процесуальними документами учасників справи та забезпечила своєчасне отримання їх судом напередодні судового засідання. За результатами розгляду заяви, інших заяв від зацікавлених у справі осіб, що надійшли завчасно до судового розгляду, cуд задовольнив заяву про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на момент смерті. 

Тепер Ірина прийняла спадщину та має законне право на оформлення спадщини від матері у нотаріуса. 


Отримання безоплатної правової допомоги переселенцями у Запорізькій області стало можливим завдяки співпраці ГО «СТЕП» з Данською Радою у справах біженців та фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу.


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Ганна Бабенко
    profile-logo
    Ганна Бабенко

    (0 відгуків)

    Україна

    Україна

    4 вирішених питань
    15 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня
    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін

    (5 відгуків)

    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені