Знайти юристаБлогПитання та відповідіЦентр допомоги

Допомога в отриманні статусу ВПО чоловіку з інвалідностю.

Теги, пов’язані зі статтею:

Дата публікації:

19/01/2024

До ескалації воєнного конфлікту Сергій мешкав у м. Південне Харківської області, проте не був там зареєстрований. Коли у місті почались активні бойові дії, Сергій покинув дім і переїхав до Харкова. 

 

Він має 3 групу інвалідності і виплати переселенцям йому зараз вкрай необхідні для життя. Проте коли він подав запит на статус ВПО до Управління соцзахисту населення, йому відмовили та сказали, що «оскільки він не має реєстрації за попереднім місцем мешкання, то не відомо, звідки він прибув до м. Харкова». Щоб вирішити проблему з оформленням статусу, він звернувся до юристів БФ «Карітас Харків». 

 

«Фахівці Управління соцзахисту не врахували, що відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО у разі відсутності відмітки про реєстрацію місця проживання на території, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, заявник може надати інші докази, що підтверджують факт проживання на цій території на момент виникнення обставин, які спричинили внутрішнє переміщення. Такими документами можуть бути і медичні документи», ‒ пояснює юристка Ірина Козаченко.  

 

Ірина допомогла Сергію направити запити до медичного закладу за його попереднім місцем проживання. Медичний заклад надав відомості, які підтверджують, що Сергій дійсно мешкав у Південному, проходив в установі медико-соціальну експертизу, яка і визначила його групу інвалідності. 

 

Крім того, Ірина разом з Сергієм зателефонували на «гарячу лінію» Департаменту УСЗН  м. Харкова, та уточнили, що у разі відсутності реєстрації місця попереднього проживання, особа може підтвердити факт попереднього проживання іншими документами. 

 

В результаті Сергій повторно звернувся до Управління соціального захисту населення з питанням  отримати  статусу ВПО. Вже у грудні 2023 року він отримав довідку про взяття його на облік, як внутрішньо переміщеної особи. 

 

БО «БФ «Карітас Харків» надає безоплатну правову допомогу постраждалому від війни населенню Харківської області у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Бюро з питань гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

 


Коментарі (0)

    Автор публікації

    Ірина Козаченко
    profile-logo
    Ірина Козаченко

    (4 відгуків)

    Україна

    Україна

    21 вирішених питань
    17 років досвіду
    Подивитися профіль

    юристів зараз онлайн

    Ліна Заболотня
    profile-logo
    Ліна Заболотня

    (0 відгуків)

    Франція

    Франція

    19 вирішених питань
    24 років досвіду
    Олександр Жилінський
    profile-logo
    Олександр Жилінський
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    22 років досвіду
    Сергій Шкрамада
    profile-logo
    Сергій Шкрамада
    Україна

    Україна

    16 вирішених питань
    30 років досвіду
    Георгій Шатілін
    profile-logo
    Георгій Шатілін
    Україна

    Україна

    5 вирішених питань
    12 років досвіду

    Останні новини

    Отримання документів про смерть на окупованій території Pravovsim.org
    Отримання документів про смерть на окупованій території
    18/10/2024
    0
    Підтримка

    Потрібна допомога?

    Соціальні мережі

    Facebook

    Twitter

    Linkedin

    Цифрова платформа створена фахівцями Данської ради у справах біженців (DRC) за проєктом, що фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Погляди та оцінки, висловлені на платформі, не повинні сприйматися як такі, що відображають офіційну позицію Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, що розміщена на платформі.
    © 2024. Всі права захищені